Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Spanyolország több mint fele átléphet az utolsó karanténfeloldási szakaszba

2020. június 05. - TóthBrigitta

rtve_1.jpgAndalúzia, Murcia, a szigetek és Észak-Spanyolország is átléphet a 3-as fázisba. Az Egészségügyi Minisztérium emellett úgy döntött, hogy Madrid, Barcelona, Lleida valamint Castilla és León a 2-es szakaszban kezdheti meg a jövő hetet. A karanténfeloldás utolsó szakaszába átlépő területek visszakapják az abszolút kormányzás jogát, így maguk dönthetik el, mikor lépnek át az újfajta normál kerékvágásba. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Spanyolország több mint fele átléphet az utolsó karanténfeloldási szakaszba. Salvador Illa egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: 12 autonóm közösség teljes területe kerül át a 3-as fázisba, követve a 3 szigetet, La Graciosat, La Gomerat, El Hierrot és Fuerteventurat. Andalúzia immár teljes területe, tehát Málaga és Granada provincia, továbbá Aragónia, Asztúria, a Baleár és a Kanári-szigetek, Kantábria, Extremadura, Galícia, La Rioja, Murcia, Navarra és Baszkföld visszakapja az abszolút kormányzás jogát június 8-án és megkezdi a karanténfeloldás utolsó fázisát.

1591349215_219125_1591360667_noticia_normal.jpg

Fotó: La Provincia

Három katalán egészségügyi terület, Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre, valamint Camp de Tarragona és az egyik önálló város, Melilla is tovább lazíthat az intézkedéseken. Málaga és Granada provincia egyébként az első az országban, amelynek nem kellett két hetet várnia a további enyhítésekre. Mindkét tartomány egy hetet töltött a 2-es szakaszban a kötelező 2 helyett. Salvador Illa szerint a két megye jó egészségügyi adatainak köszönhető, hogy Andalúzia egyesítheti területét. 

illa.jpg

Fotó: Diario AS

A minisztérium úgy határozott, hogy Madrid, Barcelona és Lleida valamint Castilla és León teljes területe a 2-es szakaszba léphet és csatlakozik azokhoz a közösségekhez illetve pronvinciákhoz, amelyek nem kérvényezték előrelépésüket, tehát Valencia közösség, Albacete, Ciudad Real, Toledo megye és Ceuta autonóm város mellé. 

 okdiario.jpg

Fotó: Okdiario

Azok a területek, amelyek átkerültek a 3-as karanténfeloldási szakaszba, immár szabadon dönthetnek arról, hogy milyen ritmusban szeretnének kilépni az újfajta normál kerékvágásba. Maguk dönthetik el, hogy meddig tartják bent régióikat a 3-as szakaszban vagy épp kit léptetnek vissza a 2-esbe, sőt akár az 1-esbe a betegek számának megugrása esetén, valamint határozhatnak arról is, hogy engedélyezik-e a provinciáik közötti utazást. Illa ugyanakkor közölte, hogy a közösségek közötti átjárás nem lehetséges addig, amíg a szükségállapot véget nem ér, tehát június 21-ig. A kormány jövő kedden fogadja el az újfajta normál kerékvágás szabályait lefektető törvényjavaslatot. 

 rtve_comunidad.jpg

Fotó: RTVE

Spanyolország több mint fele a 3-as karanténfeloldási szakaszban kezdi meg tehát a jövő hetet. Ezeken a területeken már egyáltalán nem lesz kijárási órarend, tehát az idősek is bármikor kimehetnek sétálni. A baráti és családi összejöveteleken már 20 fő gyűlhet össze, az esküvőkön pedig zárt térben 75, kültéren 150 meghívott vehet részt. A bárok ültethetnek vendégeket a bárpulthoz és a teraszon lévő asztalaiknak immár a 75 százalékát használhatják.

ideal_1.jpg

Fotó: Ideal

A diszkók és éjjeli bárok még nem nyithatnak ki. A virrasztásokon kültéren 50, beltéren 25-en gyűlhetnek össze, az istentiszteletek helyszíneit pedig 75 százalékig tölthetik fel a hívők. A mozik, színházak, auditóriumok a fél nézőteret használhatják. A bevásárlóközpontok és a hotelek pedig kinyithatják a közös használatú területeket, de csak korlátozott létszámban engedhetnek be embereket. 

Az elmúlt 24 órában 1 ember hunyt el a koronavírus miatt Spanyolországban, valamint 177 új fertőzöttet regisztráltak a kórházak. 

süti beállítások módosítása