Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: határzár és tömeg a metrón Spanyolországban

2020. március 17. - TóthBrigitta

15843580472013.jpg

Lezárták a határokat Spanyolországban. Mától csak az állampolgárok és az áruszállítók jöhetnek be az országba. Közben az üzletekben vége a pánikvásárlásnak, az új szabályoknak köszönhetően mindenki nyugodtan, halmozás nélkül gyűjti kosárba az alapvető élelmiszereket. A madridi metró zsúfolásig telt azokkal az emberekkel, akik nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést, miközben a rendőrök többszáz büntetőcédulát osztottak ki a  belvárosban az utcán indoklás nélkül sétálók között. 

Mától zárva vannak Spanyolország határai - így döntött tegnap a kormány. Csak a spanyol állampolgárok és az áruszállító járművek illetve a munkavégzés miatt érkezők jöhetnek be az országba; a határokon visszaállították az ellenőrzést. 

Az élelmiszer-vásárlás zűrzavara szerencsére megoldódott. Tegnapi beszámolók szerint valamennyi élelmiszerboltban betartották az emberek az 1 méteres szabályt, használták az eldobható kesztyűket és higgadtan, halmozás nélkül vásároltak. Nem mondható el ugyanez a karantén betartásával kapcsolatban. Rengeteg büntetőcédulát osztottak szét a rendőrök az utcán indoklás nélkül tébláboló emberek között. Szigorúan vették a kutyasétáltatás szabályait is, Badajozban például azért büntettek meg egy nőt, mert a lakásától számított 150 méteren túlra sétált a kutyájával, ráadásul 20 percnél több időt töltött odakint. Alicante mellett egy fiatal fiút is elmarasztaltak, mert éjszaka leugrott váltani néhány szót a barátjával. Santanderben is intézkedniük kellett a rendőröknek, ugyanis az egyik bártulajdonos a megszokott menetrend szerint kinyitott, pedig szombat óta nem dolgozhat.

 

Nem veszik komolyan az emberek a karantént, sem az elővigyázatossági intézkedéseket. Sokan számolnak be arról, hogy kinevetik őket a maszk viselése miatt. Benidormban (Alicante), a Costa Blanca turistaparadicsomában pedig tegnap egy nyaraló csoportot kellett feloszlatniuk a rendőröknek.

Madridban ennél is komolyabb a probléma. Bár elvileg ott is érvényes a karantén, hatalmas tömeg volt tegnap reggel a metróállomásokon. Azok az emberek szálltak vonatra, akik nem tudnak otthonról dolgozni, tehát megfelelnek a kormány kritériumának, így "kivételezettként", büntetlenül utazhattak. 

 

Így sajnos nincs túl sok értelme annak, hogy az ország másik fele bezárkózott a lakásába...

A koronavírusos betegek száma tegnap este elérte a 10 ezret és eddig 342-en haltak bele a betegségbe. Hétvégén derült ki, hogy a miniszterelnök Pedro Sanchez felesége is megfertőződött, ezért tegnap elvégezték a tesztet a kormányfőn is. Az ő eredménye negatív lett, nem úgy a Madridi Közösség vezetőjéé és a katalán elnöké, akik pozitív eredményt kaptak, így karanténba kerültek. A tegnapi meredek emelkedés miatt Spanyolország a 4. helyre ugrott a világ legfertőzöttebb országainak listáján. Ha ebben a ritmusban nő a betegek száma, akkor hamarosan utolérjük Iránt és Olaszországot. 

süti beállítások módosítása