Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: Az Olimpia első felének az összefoglalója és magyar érmesei

2021. augusztus 01. - Sárközi Kada

milak-dressel.jpg

Fotó: Akalazia

Az Olimpia felénél járva Magyarország 2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel áll Tokióban. Ebben a cikkben  sorra vesszük a fontosabb és/vagy legérdekesebb -eddigi- tokiói eseményeket.


Ha végignézünk az érmeseken, egyikük remek teljesítménye se meglepetés. Ez viszont nem jelenti azt hogy nem volt előzetesen nem várt jó teljesítmény, a magyar triatlon válogatott például végig csodálatosan szerepelt. Sajnos azt is meg kell említeni, hogy sok magyar sportoló csúszott le éppen a bronzról, mint például Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid a maga számában 4. lett úszásban, és küzdősportban is több bronzmérkőzést veszítettünk. 

kristof-milak.jpg

Fotó : New York Post - A képen Milák Kristóf a 200 méter pillangón nyert aranyérmével

A MAGYAR ÉRMESEK :

Arany (2) :

Szilágyi Áron (vívás, férfi egyéni kard) és Milák Kristóf (úszás, férfi 200 méter pillangó)

Ezüst (2) :

Siklósi Gergely (vívás, férfi egyéni párbajtőr) és Milák Kristóf (úszás, férfi 100 méter pillangó)

Bronz (2) :

Férfi kardválogatott és Tóth Krisztián (cselgáncs, -90kg)

Az eddigi legsikeresebb sportunk a vívás volt, aminek a küzdelmei már véget értek a magyarok számára. Az első napon egyből volt okunk az örömre, Szilágyi Áron ugyanis történelmet írt, ő az első férfi kardvívó aki egymás után háromszoros olimpiai bajnok lett. Szilágyi a nap során végig meggyőző teljesítménnyel menetelt, a legnehezebb asszója az elődöntőben volt a georgiai Bazadze ellen, ahonnan két találat különbséggel jutott be a döntőbe, ahol aztán esélyt sem adott az olasz Samelenek. A férfi kardválogatott napokkal később Szilágyi vezetésével bronzérmet szerzett. A kardcsapat elődöntőjében az olaszok ellen hiába vezettek sokáig a magyarok, Szatmári Andrásnak nem jött ki a lépés, így ott nem sikerült a döntő. A bronzmérkőzés aztán végig magyar kontroll alatt volt, a végén Max Hartung ellen egy kicsit megremegett Szilágyi, de behozta a csapatot 45 pontig. Férfi párbajtőrben a világbajnoki címvédő és első kiemelt Siklósi Gergelynek is sikerült a döntőig elmenetelnie, ott azonban legyőzte a beugróként a tokiói olimpiára érkező Romain Cannone, akinek ahogy vívásban mondják “napja volt”, ezért Siklósinak egy gyönyörűen csillogó ezüstérem maradt.

A vívókon kívül kettő magyar sportoló tér haza éremmel a japán fővárosból. A legjobb magyar úszóra, Milák Kristófra nincsenek szavak. 200 méteres pillangón csaknek két testhosszal és olimpiai rekorddal nyert aranyérmet, és közel volt ahhoz hogy megjavítsa a saját világrekordját is. Mindehhez hozzátartozik, hogy nem nagyon örült ennek, mivel a verseny előtt elszakadt a nadrágja, amit egy úszónak kicserélni a nadrág anyaga miatt nem egy könnyű feladat, így fejben nem tudott rendesen felkészülni erre a döntőre. A 100 méteres pillangó döntője után azonban lehetett már látni a fiatal magyar úszó mosolyát, miután egy hajszálnyival kapott ki a szám amerikai egyeduralkodójától, Caeleb Dresseltől. Az amerikai rajtja a valaha volt leggyorsabb, Milák hiába kapaszkodott a második 50 méteren, 23 századdal kikapott. Végül Dressel és Milák is világrekordot úszott a döntőben, de mivel Dressel volt a győztes, Milák ideje Európa-rekordként marad fent.

Küzdősportban szintén egy magyar érem született, judoban Tóth Krisztián lett harmadik a -90 kilogrammos kategóriában. Tóthnak jó napja volt, azonban a negyeddöntőben por került a gépezetbe, és a vigaszágra kényszerült. Ott azonban teljesíteni tudta az előre eltervezett célját, és megszerezte az olimpiai érmet.

 1627148432-sy4t1xblp_md.jpg

Fotó : Infostart - A képen a történelmet író háromszoros olimpiai bajnok, Szilágyi Áron

Három-három papírforma és meglepetés győzelem az eddigi versenyszámokban :

A háromból a két legnagyobb papírforma siker a tokiói uszodából érkezik, a brit Adam Peaty és a fent már említett Dressel nevéhez fűződik. Peaty a férfi mellúszás egyeduralkodója, 100 méteren egy pillanatig nem volt kérdéses az ő aranyérme. A 4x100-as mix vegyesváltóban is oroszlánrészt vállalt a brit győzelemből. Caeleb Dressel pedig mindhárom egyéni számban amiben elindult aranyérmes lett, 50 és 100 méteres gyorsúszásban és 100 méter pillangón lett olimpiai bajnok, valamint megnyerte az amerikai váltóval 4x100 méteres vegyesváltót is. Dressel amikor úszott egyéniben, akár előfutamban, elődöntőben vagy döntőben, mindössze egyszer nem ő ért be elsőnek.

A harmadik papírforma aranyat a fidzsi férfi rögbicsapat szerezte meg. A Rióban is bajnok szigetországi csapat a csoportkörből veretlenül kvalifikálta magát, majd az egyenes kiesés szakaszban se találtak legyőzőre. Mindegyik mérkőzésüket magabiztosan meg tudták nyerni az óceániaiak.

94cc137e-booker-fournier.jpg

Fotó : Eurohoops - A képen a francia válogatott Evan Fournier és az amerikai Devin Booker

Az Olimpia talán eddig legnagyobb meglepetést szerencsére a magyar női vízilabda válogatott okozta, miután a csoportkörben sikerült legyőznünk az 5 éve veretlen és fő esélyes amerikai csapatot. A 10-9-re megnyert mérkőzésen a legjobb teljesítményt a 20 éves kapusunk, Magyari Alda nyújtotta, de a védekezés nagyon egyben volt, a társak gyakran tudták blokkolni az amerikaiak lövéseit. A győzelemhez fontos volt még Rebecca Parkes center teljesítménye is, az Új-Zélandból honosított játékos 3 gólt szerzett.

Az Egyesült Államokra rájárt a rúd csapatsportok terén, férfi kosárlabdában is szenvedtek egy kellemetlen vereséget a franciáktól. A szoros mérkőzés elején vezetett a Team USA, de aztán a harmadik negyedben jött egy üresjárat, és csak 11 pontot szereztek, miközben a franciák Evan Fournier vezetésével elhúztak mellettük. Az amerikaiak második helyen jutottak csak tovább a csoportból, viszont a többi eredmény alakulása miatt a kiemelt kalapból várhatja a sorsolást.

A férfi országúti kerékpár versenyen is meglepetés győzelem született. Ugyan az ecuadori Richard Carapaz nem számít kis névnek a mezőnyben, mégsem az ő győzelmére lehetett számítani, mivel a volt Giro győztes nem egy tipikus egynapos menő. A végén azonban egy sikeres támadással egyedül célba tudott érni az előzetesen a kettő legnagyobb esélyesnek várt belga Wout van Aert és a szlovén Tour győztes Tadej Pogacar előtt, akik mezőnyhajrában zsebelték be az érmeiket.

süti beállítások módosítása