Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Bevezetik a kijárási korlátozást Madridban és 9 környékbeli városban

2020. szeptember 30. - TóthBrigitta


faro_de_vigo.jpg

Fotó: Faro de Vigo - Balra Salvador Illa egészségügyi miniszer, jobbra Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke

Bevezetik a kijárási korlátozást Madridban és 9 környékbeli városban. Az egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy hajlandó eleget tenni a madridi elnök kérésének és minden közösségre ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint Madridra, vagyis minden olyan városban korlátozzák a szabad kijárást, ahol 100 ezer főre 500-nál több beteg jut. Madrid ennek ellenére megvétózta a javaslatot. Illa szerint azonban a többség döntése számít, így a kijárási korlátozás mellett egyéb szigorító intézkedéseket vezetnek be Madridban és környékén. 


radiobrand_banner_670x150.jpgKijárási korlátozás, a vendéglátóhelyek befogadóképességének korlátozása, legfeljebb 6 fős baráti és családi összejövetelek, valamint a játszóterek bezárása - egyebek között ezek a korlátozások lépnek életbe Madridban és 9 környékbeli városban, ahol 100 ezer főre több mint 500 covid-fertőzött jut. 

Salvador Illa egészségügyi miniszter kedden bejelentette, hogy hajlandó elfogadni a madridi elnök kritériumát, miszerint minden autonóm közösségre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint Madridra. Szerdára össze is hívta a közösségek közötti találkozót, melyen előterjesztette a javaslatot, amit kedden állítólag Isabel Díaz Ayuso madridi elnök is elfogadott. Ayuso végül mégis vétózott, ráadásul  Galícia, Katalónia, Andalúzia, Murcia és Ceuta is nemmel szavazott az előterjesztésre, pedig ők nem is lettek volna érintettek a szigorításokban. A katalánok kivételével azonban mindannyian az ellenzéki párt vezetése alatt állnak.  

elconfidencial_6.jpg

Fotó: El Confidencial - A képen Salvador Illa egészségügyi miniszter

Salvador Illa a találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentette: Madridon kívül 9 város adatai lépik át az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott küszöbértéket. Ennek értelmében Fuenlabrada, Getafe, Parla, Alcorcón, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Alcalá de Henares, Móstoles és Leganés is kénytelen lesz bevezetni az új előírásokat, melyeket hamarosan publikálnak a hivatalos közlönyben. Enrique Ruiz Escudero, Madrid egészségügyi  tanácsnoka továbbra is lázad, szerinte a döntés nem teljes egyetértéssel született meg, ezért jogilag nem is érvényes. 

Az érintett 10 városban korlátozzák az emberek szabad mozgását, ami azt jelenti, hogy csak azok léphetik át a városhatárt, akik dolgozni, iskolába, vagy orvoshoz mennek, esetleg idősekre vagy gyerekekre vigyáznak. A játszótereket mindenhol le kell zárni, a vendéglátóhelyek és üzletek befogadóképességét korlátozzák, megtiltják bárpultoknál történő fogyasztást és a 6 fősnél nagyobb baráti és családi összejöveteleket, valamint korlátozzák a szabadidős tevékenységeket is. Az érintett madridi városokon, közutakon továbbra is át lehet haladni az alapvető védelmi előírások betartása mellett. 

Az elmúlt két hétben Pamplonában is 500 fő fölötti adatokat mutatott a statisztika, ám ott az összes többi, szigorítások bevezetéséhez szükséges határértéket nem lépik át. A navarrai autonóm közösség intenzív oszályain például mindössze 22 százalékos a kihasználtság, tehát tele vannak szabad ágyakkal. 

20minutos_8.jpeg

Fotó: 20 Minutos

Spanyolországban 63 olyan város van, amelynek lakossága meghaladja a 100 ezer főt. Nekik rendszeresen jelentést kell leadniuk arról, hogy az elmúlt két hétben 100 ezer főre hány fertőzött jutott. Ahol ez a szám átlépi az 500-at, automatikusan be kell vezetni a kijárási korlátozást és a többi szigorított előírást.

(Városok, ahol 100 ezer főnél többen laknak: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma, Las Palmas de Gran Canaria, Bilbao, Alicante, Córdoba, Valladolid, Vigo, Gijón, Asturias, Barcelona, Vitoria, La Coruña, Elche, Granada, Tarrasa, Badalona, Oviedo, Cartagena, Sabadell, Jerez de la Frontera, Móstoles, Santa Cruz de Tenerife, Pamplona, Almería, Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, San Sebastián, Getafe, Burgos, Albacete, Santander, Castellón de la Plana, Alcorcón, San Cristóbal de La Laguna, Logroño, Badajoz, Salamanca, Huelva, Marbella, Lleida, Tarragona, Dos Hermanas, Torrejón de Ardoz, Parla, Mataró, León, Algeciras, Santa Coloma de Gramanet, Alcobendas, Cádiz, Jaén, Orense, Reus, Telde, Girona y Baracaldo.)

Az egészségügyi miniszter arra az újságírói kérdésre, miszerint mi történik akkor, ha a vétózó közösségek vonakodnak bevezetni az új szabályokat azt mondta: nem számol ezzel a forgatókönyvvel, kötelezően be kell vezetniük a korlátozásokat. Hozzátette azt is, hogy nem érti Madrid visszautasítását, mivel kedden még azt mondták, elfogadják a javaslatot. 

süti beállítások módosítása