Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Valencia, Málaga és Granada is továbbmehet a 2-es fázisba

2020. május 29. - TóthBrigitta

fase2.jpgSpanyolország lakóinak 70 százaléka a 2-es karanténfeloldási szakaszban lesz hétfőn. Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy teljes Valencia közösség, Andalúzia múlt héten kimaradt két provinciája, Granada és Málaga, valamint Castilla-La Mancha 3 megyéje is átkerül a 2-es fázisba. A Kanári-szigetek közül La Graciosa, La Gomera és El Hierro, a Baleár-szigetek közül pedig Formentera június 1-jén már a 3-as szakaszban indíthatja a júniust.


Majdnem egész Spanyolország a 2-es fázisba kerül június 1-jén. Mindössze Madrid, Barcelona, Castilla és León, valamint a katalóniai Lleida marad az 1-es karanténfeloldási szakaszban - jelentette be csütörtök esti sajtótájékoztatóján Fernando Simón, az egészségügyi veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központjának vezetője. Castilla és León egyetlen régióját, El Bierzot engedte tovább a minisztérium a 2-es fázisba. Madrid végül nem kapott engedélyt arra, hogy bizonyos 2-es és 3-as szakaszbeli intézkedéseket vezessen be addig, amíg várakozik az 1-es fázisban. 

 eu.jpg

Fotó: Superdeporte (balra Salvador Illa egészségügyi miniszter, jobbra Fernando Simon, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója)

Valencia közösség teljes területe, Andalúzia múlt héten kimaradt két megyéje, Málaga és Granada, valamint Castilla-La Mancha 3 provinciája, Toledo, Ciudad Real és Albacete is beléphet hétfőn a 2-es fázisba és tovább lazíthatja a karantén intézkedéseit. Katalóniából tovább engedte a kormány a közösség középső részét, Gironát, Alt Penedést és El Garrafot is. 

 mapa.jpg

Fotó: Expansion

A murciai Totana is átléphet a 2-es fázisba azután, hogy múlt héten visszatartották a várost a könnyítéstől a fertőzöttek magas létszáma miatt. A katalán Lleida ugyanakkor tovább várakozik  az 1-es szakaszban ugyanebből az okból. Ceutát végül nem küldte vissza az Egészségügyi Minisztérium a nulladik zónába, mert úgy ítélte, hogy bár magas az új fertőzöttek száma, az önálló város kontroll alatt tudja tartani a járványt. 

 ceuta_rtve.jpg

Fotó:  RTVE

A Kanári-szigetek három területe, melyek hetekkel ezelőtt elsőként kezdték meg a kijárási tilalom feloldását, hétfőn már a 3. szakaszban ébredhetnek. La Graciosa, La Gomera és El Hierro, valamint a Baleár-szigetek közül Formentera megteszi az utolsó lépést a karantén teljes feloldása felé. 

 kanari_1.jpg

Fotó: Canarias7

A 3-as szakaszba belépő szigeteken hétfőtől a hotelek és a bevásárlóközpontok kinyithatják a közösségi tereiket, nyitnak az éjszakai bárok, diszkók, melyek kapacitásuk 33 százalékával működhetnek majd. A mozik, színházak, auditóriumok pedig immár férőhelyük felét használhatják. Kinyitják az oktatási központokat a 6 évnél kisebb gyerekek megőrzésére abban az esetben, ha szüleiknek nem megoldható az otthoni munkavégzés és nincs senki, aki felügyelne a kicsikre. A tömegközlekedésben is visszaáll a rend, újraindul az összes megszüntetett járat és az autóbuszokra már több ember szállhat fel. 

Az egészségügyi miniszter Salvador Illa végül bejelentette azt is, hogy a kormány beleegyezett a Katalónia kérésébe és engedélyezi Barcelona és vonzáskörzete egyesítését egyetlen egészségügyi régióvá és szabaddá teszi a mozgást a területek között június 1-jétől. 

süti beállítások módosítása