Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: június 7-ig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban

2020. május 20. - TóthBrigitta

sanchez_1.jpg
Szükségállapot meghosszabbítva. Ötödik alkalommal vitte át a kongresszuson Pedro Sánchez miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti riasztási állapot fenntartását célzó beadványát. Éjfélkor életbe lép a maszkok használatáról szóló rendelet is, mely előírja, hogy minden közterületen, közúton és zárt térben kötelező a védőeszközök viselete. Aki megszegi a szabályt, több száz eurós bírsággal számolhat. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban. A kormányfő szerdán vitte a kongresszus elé javaslatát, mely végül nem 30, hanem mindössze 15 napos hosszabbításról szól, ugyanis csak ezzel a feltétellel tudta elnyerni a Ciudadanos nevű párt támogatását. Reggeltől estig zajlott a vita a Parlamentben, az ellenzék élesen támadta a miniszterelnököt és kormány intézkedéseit. Végül kis többséggel, 177 igen, 162 nem szavazat, valamint 11 tartózkodás mellett Pedro Sánchez átvitte akaratát a kongresszuson, ami azt jelenti, hogy Spanyolország újabb 15 nappal toldja meg és június 7-ig fenntartja a világjárvány miatt elrendelt riasztási állapotot. Ez már az ötödik sikeres szavazás volt a szükségállapot meghosszabbításáról. 

 pedro_sanchez_carmen_calvo_congreso-1440x808.jpg

Fotó: El Independiente

Kötelező lesz maszkot viselni holnaptól. Május 21-én lép életbe a kormány rendelete, amely megszabja, hogy a közutakon, nyilvános külterületen és zárt térben is fel kell venni az egészségügyi maszkokat abban az esetben, ha nem tartható fenn a 2 méteres távolság más emberektől. A szabály a 6 évnél idősebbeket kötelezi, a kisebbeknek csak ajánlott a védőeszköz használata. A rendelet alól mentesülnek a légzési nehézséggel küszködő emberek, továbbá a fogyatékkal élők és azok is, akik olyan tevékenységet végeznek, mely kizárja a maszkok használatának lehetőségét. Emellett vis maior esetekben is mentesülhetünk a szabály alól. Akit az előírások megszegésén kapnak rajta, az minimum 600 eurós bírsággal számolhat a közlönyben megjelent tájékoztatás szerint 

maszk_rtve.jpg

Fotó: La Vanguardia

A bevándorlási minisztérium automatikusan meghosszabbítja 6 hónappal az országban tartózkodó külföldiek tartózkodási és munkavállalási engedélyét. A szükségállapot miatt nem kell újabb kérelmet benyújtaniuk annak érdekében, hogy Spanyolországban maradhassanak. Az erről szóló rendelet a csütörtöki közlönyben jelenik meg. 

bevandorlo_20minutos.jpeg

Fotó: 20minutos

Az elmúlt 24 órában ismét emelkedett az elhunytak és az új fertőzöttek száma is. 95-en vesztették életüket a Covid-19 miatt és 416 új beteget diagnosztizáltak a vírussal. 

süti beállítások módosítása