Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Spanyolország: rendőr arcába köhögő és késes karanténszegő került rács mögé

2020. március 18. - TóthBrigitta

98401d211546397e2b8c04cfd4ec5a4d_xl.jpg

Kutyáikat vitték szükségleteik elvégzésére azok a fiatalok, akiket egy férfi fenyegetett meg éjszaka Katalóniában - a rendőrök állították le ámokfutását. A kormányfő reggel üres ülésteremben jelentett be könnyítéseket többek között a vállalkozóknak, miközben a hatóságok elkezdték szétosztani a Kínából érkezett maszkokat. Eközben a koronavírusos betegek száma ma megközelítette a 14 ezret. 


A lakók hívták ki a rendőröket egy férfire, aki késsel a kezében zaklatott fiatalokat az egyik katalán városban. Nem tudni pontosan, hogy miért erőszakoskodott (valószínűleg a kutyások könnyített karanténja zavarta), a videón csak annyit hallani, hogy megállás nélkül szitkozódik illetve magával akarja rángatni őket valahova, miközben késsel hadonászik. A helyiek az ablakból figyelték ámokfutását, majd tárcsázták a rendőrség számát. A férfi a szirénák hallatán persze angolosan távozott volna, de erre szerencsére nem volt ideje. Az egyenruhások letartóztatták. (Van egy olyan érzésem, hogy ezzel jó eséllyel elintézte magának a  még tartósabb karantént... :) )

Akinek nem jeleníti meg a Twitter a videót, azok itt is meg tudják nézni: 

https://www.youtube.com/watch?v=iqH1K3wWeIU&feature=youtu.be

A kutyákat mindenhol ki lehet vinni egészségügyi sétára. A városokban átlagosan 20-30 perc kintlétet engedélyez a rendőrség. Chiclana de la Fronterában (Cádiz) szintén letartóztattak egy férfit, aki szándékosan beleköhögött az őt igazoltató rendőrök arcába. 

A miniszterelnök, Pedro Sánchez ma reggel üres ülésteremben jelentette be a kormány legújabb intézkedéseit, köztük azt, hogy a vállalkozóknak nem kell befizetniük a következő havi járulékokat, az érettségizők vizsgáit pedig elhalasztják. A katalánok a kormány kezében lévő albérletek (mintegy 25 ezer lakás) lakóinak terhén igyekszik könnyíteni a következő havi bérleti díj törlésével.  A kormányfő beszédét azzal zárta, hogy a járvány "legkeményebb szakasza még csak most jön". 

És valóban egyre kevesebb a pozitív hír Spanyolországban. Rekord mennyiséggel nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában: jelenleg 13.910 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 620 halottat számolnak a kórházak. Köztük van egy 37 éves madridi rendőr is, akinek semmilyen egészségügyi problémája nem volt mielőtt megfertőződött. 

Megérkeztek a Kínából rendelt maszkok is. Csak Gran Canaria repterén 11 ezer darabot osztottak szét a hatóságok. Hiába oldódik azonban meg ez a kérdés, mivel az egészségügyi intézmények már szinte egymásután jelzik, hogy bajban vannak, mivel nincs elég védőfelszerelésük.  

Végül egy videó, ami ma terjedt el a spanyolok között a közösségi oldalakon. A felirat: "Spanyolország, amint nézi a koronavírus érkezését."

süti beállítások módosítása