Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Madrid is szigorít: vége a nagy összejöveteleknek és a táncos lagziknak

2020. szeptember 04. - TóthBrigitta

cope.jpg

Madrid is betiltja a 10 fősnél nagyobb összejöveteleket. Hétfőtől lép életbe a közösség új tervezete, melynek értelmében kevesebb ember vehet részt a temetéseken, esküvőkön, múzeumlátogatásokon, a bikaviadal-fesztiválok pedig teljesen megszűnnek egy időre. Madrid közösség elnökét, Isabel Ayusot pénteken arról is kérdezték, tervez-e újra teljes karantént Madridban. 


Madris is szigorít. A közösség vezetői pénteken bemutatták az új tervezetet, melyet a koronavírus terjedésének megfékezésére készítettek. Eszerint hétfőtől Madrid közösség teljes területén betiltják a 10 fősnél nagyobb baráti és családi összejöveteleket. Ez nemcsak a nyilvános területekre vonatkozik majd, hanem privát térben sem lehet  ennél nagyobb találkozókat szervezni. 
elmira.jpg

Fotó: El Mira

A temetőkben, krematóriumokban, virrasztásokon, istentiszteleteken 75-ről 60 százalékra csökkentik a befogadóképesség felső határát, a szabadban 50, zárt térben 25 ember vehet részt a temetkezési szertartásokon.

Az esküvői vendégsereg létszámát is korlátozzák hétfőtől: ezeken a redezvényeken is 60 százalékra csökken a befogadóképesség. Enni és inni csak az asztaloknál ülve lehet majd, táncolni pedig nem szabad.

lagacetadesalamanca.jpgFotó: La Gaceta de Salamanca 

A vendéglátóhelyeknek most már az asztalok helyett, a székek között kell megoldaniuk a 1,5 méter távolságot. A bárpultoknál feleannyi ember fogyaszthat, mint korábban, a beltéri befogadóképesség határa viszont 75 százalék marad. 

elmundo_4.jpg

Fotó: El Mundo

A múzeumok és műemlékek látogatására szervezett csoportok létszámát is csökkentik 25-ről 10 főre, ismét megszűnnek a nyilvános szórakozási lehetőségek, köztük a bikaviadal-fesztiválok is. Fogadóirodákban, kaszinókban, versenypályákon a kapacitás 75-ről 60 százalékra csökken és ugyanez a szabály vonatkozik hétfőtől a vidámparkokra, állatkertekre, akváriumokra is.

A madridi vezetők arról is döntöttek, hogy ismét kijelölnek "hotelkórházakat" arra az esetre, ha telítődnének a hivatalos egészségügyi intézmények. A szállodákban olyan betegeket fognak fogadni és ápolni, akiknek nincsenek komoly tüneteik, de el kell őket szigetelni egy időre. 

 larioja.jpg

Fotó: La Rioja - A kép 2020 tavaszán készült az egyik hotelkórház előtt

Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke bejelentette, hogy a Covid-nyomkövetők számát 560-ról 1.100-ra emelik, valamint döntöttek újabb 2 millió gyorsteszt elvégzéséről is. A most bejelentett tervet kéthetente felül fogják vizsgálni és ha szükséges, módosítanak a szabályokon. Ayuso a sajtótájékoztató előtti interjújában azt is elmondta, hogy elzárkóznak az újabb karantén bevezetésétől. Úgy fogalmazott: továbbra is bíznak a madridiak felelősségteljes viselkedésében. A legfontosabb most az, hogy mindenki visszamehessen dolgozni, minden gyerek visszatérjen az iskolába és vigyázzanak egymásra. 

Spanyolországban az elmúlt 24 órában tovább emelkedett az új fertőzöttek száma: 4.503 új beteget vettek nyilvántartásba.

süti beállítások módosítása