Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Galícia a cigizést, Olaszország a beutazást szigorítja a spanyolországi fertőzöttek miatt

2020. augusztus 13. - TóthBrigitta

rtve_10.jpg

Csütörtöktől tilos a cigizés a galíciai bárok teraszán és az utcán is. A közösség vezetői szakértők tanácsára hozták meg a radikális döntést. A szabályt akkor kell betartani, ha nem lehet fenntartani a 2 méteres távolságot másoktól. Várhatóan meghosszabbítják a burgosi Aranda de Duero karanténját, mert továbbra is túl sok a beteg. A murciai Totana adatai ugyanakkor javulnak, ezért ismét engedélyezik a szabad mozgást a városban. Olaszország, Görögország és Németország eközben szigorította a Spanyolországból érkezőkre vonatkozó szabályokat.


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Tilos cigizni az utcán és a bárok teraszán, ha nem lehet fenntartani másoktól a 2 méteres távolságot - így döntött Galícia vezetése. Az új törvény csütörtökön lépett életbe. Spanyolország északnyugati közössége a fogyasztóvédelem és szakértők tanácsára döntött a radikális lépés mellett. Utóbbiak arra kérik a többi autonóm közösség elnökét is, hogy vezessenek be hasonló intézkedéseket, mert a dohányfüst az egyik közvetítője a koronavírusnak. A szakemberek szerint a legveszélyesebb a teraszokon, köztereken kifújt cigifüst belélegzése,  de legalább ugyanilyen veszélyforrást jelent az is, hogy a cigarettázók hozzáérnek a szájukhoz, majd különböző tárgyakhoz, esetleg barátaikhoz, családtagjaikhoz is. Spanyolországban szerdán 1.690 új fertőzöttet regisztráltak, de ez nem a teljes létszám, mivel Madrid nem adott le adatokat. 

 elperiodicomediterraneo.jpg

Fotó: El Periódico Mediterráneo

Olaszország is tesztet kér mostantól a Spanyolországból érkezőktől. A szigorítás egyelőre nem minden régióra vonatkozik, de a kormány már jelezte, hogy fontolgatja annak lehetőségét, hogy kiterjesszék az ország egész területére. Aki Spanyolországból az észak-olasz Emilia-Romagna régióba tér haza, annak negatív PCR-teszteredményt kell felmutatnia. A gyorsteszteket az érkezéstől számított 24 órán belül el kell végezni. A szigorítás a turistákra egyelőre nem vonatkozik. Puglia drasztikusabb intézkedésekről döntött: 14 napra karanténba küldik azokat a helyieket, akik Spanyolországból, Máltáról vagy Görögországból tértek haza. Campania kormánya szintén arra kötelezi hazatérő lakóit, hogy teszteltessék magukat, függetlenül attól, hogy közvetlen járattal vagy átszállással tértek haza. 

 menorca_info_1.jpg

Fotó: Menorca.info

Németország kedden feketelistára tette Madridot és Baszkföldöt a fertőzöttek emelkedő száma miatt. Ez azt jelenti, hogy nem javasolják a németeknek azt, hogy ezekbe a közösségekbe utazzanak. Katalónia, Aragónia és Navarra július óta szerepel ezen a listán. Németországban szombattól kell tesztet csináltatniuk azoknak, akik a veszélyesnek nyilvánított országokból térnek haza. Jövő hétfőtől Görögország is negatív teszteredményt kér a Spanyolországból beérkezőktől. 

 libertaddigital.jpg

Fotó: Libertad Digital

Kiléphet az 1-es karanténfeloldási fázisból a murciai Totana. A városban július 24-én vezették be a korlátozásokat, mert túlságosan megugrott a betegek száma. Azóta javultak az adatok, ezért Murcia egészségügyi hatósága úgy döntött: el lehet kezdeni a szabályok lazítását. Mostantól szabadon lehet ki- és bejárni a településre, valamint megszűnik az üzletek nyitvatartási korlátozása. Ugyanakkor néhány előírást továbbra is be kell tartani a városban azért, hogy ne kelljen újra korlátozni az ott élők szabad mozgását. A bárok és éttermek befogadóképességét 50-75 százalékon rögzítik, a baráti és családi összejövetelek létszáma pedig ezek után sem haladhatja meg a 10 főt. 

 cadenaser_2.jpg

Fotó: Cadena SER - A képen Totana központja

Aranda de Duero karanténjának meghosszabbítását kéri Castilla és León vezetése. A régiót múlt pénteken szigetelték el, azóta csak korlátozottan lehet ki- és beutazni oda. Aranda de Dueroban már több mint 500 fertőzöttet találtak és a szám annak ellenére is emelkedik, hogy a város egy hete karanténban van, ezért kérik a bíróságtól az újabb 7 napos hosszabbítást. Spanyolországban jelenleg még két valladolidi, Íscar és Pedrajas de San Esteban, valamint egy badajozi település, Villarta de los Montes van karanténban. Előbbiekben sokat javultak a járványügyi adatok, ezért a hatóságok nem kérik a korlátozások meghosszabbítását. 

 rtve2_1.jpg

Fotó: RTVE

Elkészültek a tanévkezdéssel kapcsolatos tervezetek. Az iskolakezdést alapvetően a koronavírus-járvány aktuális adatai fogják meghatározni, mégis ki kellett dolgozni a lehetséges forgatókönyveket az Oktatási Minisztérium által meghatározott közös kritériumok alapján. 

lavanguardia_5.jpg

Fotó: La Vanguardia

A madridiak és a navarraiak négy tervet készítettek, ezek közül fognak választani a szeptemberben regisztrált betegek létszámától függően. Andalúzia és La Rioja azt fontolgatja, hogy délelőtti és délutáni turnusokra osztja fel a tanítást, hogy fenn lehessen tartani a távolságot a gyerekek között, Castilla-La Mancha pedig tesztekkel készül az új tanévre. Részletek a következő bejegyzésben. 

süti beállítások módosítása