Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Magyarország is szigorít: péntektől karanténba mennek a Spanyolországból érkezők

2020. augusztus 05. - TóthBrigitta

repjegy_hu.jpg

Fotó: Repjegy.hu blog

Magyarország a "sárga országok" listájára tette át Spanyolországot. Az új besorolásra vonatkozó szabályok péntektől lépnek életbe. Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve minden magyar állampolgárnak, aki spanyol reptérről tér haza, két hétre karanténba kell vonulnia. 


Magyarország is karanténba küldi a Spanyolországból hazatérőket. Szerda este tették közzé a tisztiorvosi határozatot melyben az áll, hogy Spanyolország az eddigi zöld helyett péntektől, vagyis augusztus 7-től sárga jelzést kap. Azért döntöttek így, mert a dél-európai országban napról-napra magasabb a koronavírus-fertőzöttek száma. Keddről szerdára 1.772 új beteget regisztrált az egészségügyi minisztérium, a legtöbbet Katalóniában és Madridban. 

bar_7466_800x533.jpg

Fotó: Bud.hu

Az új szabály értelmében azoknak a magyar állampolgároknak, akik valamelyik spanyol reptérről utaznak haza, két hét karanténba kell vonulniuk. Csak azok tudnak szabadulni a kötelezettség alól, akik felmutatnak egy negatív koronavírusteszt-eredményt és vállalják ezzel együtt egy második teszt elvégzését. A nem magyar állampolgárokra ugyanez a szabály vonatkozik. (Részletes információk itt: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/741-gyik-a-szerdatol-eletbe-lepo-beutazasi-szabalyok-celja )

about_hungary.jpg

Fotó: About Hungary

Spanyolország mellett Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Románia, Szerbia, Svédország, Japán, Kína, az Egyesült Államok és Kanada szerepel a sárga országok listáján. 

A járványügyi adatokat hetente vizsgálják felül és ha a kormány, valamint az országos tisztifőorvos úgy látja indokoltnak, akkor módosítják a listán szereplő országok színbesorolását. 

116901824_3795100787183219_3945756355790916928_n.jpg

Magyarország előtt Svájc jelentette be, hogy karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket. Ott azonban a kormány úgy határozott, hogy csak a félszigetről utazókat sújtja a 10 napra szóló korlátozással. A Kanári- és a Baleár-szigetekről hazatérőkre nem vonatkozik a szigorítás.

süti beállítások módosítása