Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Belgium tiltólistára tette a legfertőzöttebb spanyol régiókat

Castilla és León eközben karanténba zárta két települését.

2020. augusztus 02. - TóthBrigitta

rtve_9.jpg

Belgium "vörös listára" tette a legfertőzöttebb spanyol régiókat. Navarrába, Aragóniába, Barcelonába és Lleidába mostantól csak akkor utazhatnak a belga állampolgárok, ha létfontosságú dolguk van. A britek sem vonták vissza a kéthetes karanténkötelezettséget. Úgy fogalmaztak: hajlandók lazítani a döntésen, de nem azonnali hatállyal, így mindenkinek, aki Spanyolországból az Egyesült Királyságba repül 2 hétre karanténba kell vonulnia. Castilla és León eközben karanténba zárta két települését, Katalónia ugyanakkor lazított Lleida és Segriá kijárási tilalmán.


Belgium megtiltotta a beutazást Spanyolország legfertőzöttebb régióiba. A kormány döntése Navarrát, Aragóniát, Barcelonát és Lleidát érinti, ahol a betegek száma a legmagasabb. Belgium múlt hétvégén kezdte el bevezetni a spanyol területekkel szembeni korlátozásokat. Akkor megtiltották a nem létfontosságú utazásokat Lleidába és Huescába, ezzel együtt karanténba és tesztre küldtek mindenkit, aki a két régióból tért vissza Belgiumba. Mostantól a tiltólistára került négy területre csak létfontosságú teendő miatt lehet beutazni. Emellett a belga kormány karantént és tesztet javasol azoknak is, akik Gironából, Tarragonából, Baszkföldről, La Riojából, Extremadurából, Soriából, Guadalajarából, Valenciából, Castellónból, Murciából és Almeriából utaznak be Belgium területére.

elidealgallego.jpg

Fotó: El Ideal Gallego

Az Egyesült Királyság a hét eleje óta nem változtatott a döntésén: továbbra is két hét karanténba küldenek mindenkit, aki Spanyolországból tért haza, régiótól függetlenül. A kormány képviselői azt nyilatkozták a két ország közötti legutóbbi egyeztetésen, hogy hajlandók enyhíteni a kolátozáson, de nem azonnali hatállyal. Németország is módosított a legfertőzöttebb spanyol területek besorolásán: Katalónia, Aragónia és Navarra átkerült a “kockázatos” utazási célpontok közé. 
lavanguardia_4.jpg

Karanténba zárták Castilla és León két települését. A valladolidi Íscar és Pedrajas de San Esteban mintegy 10 ezer lakója vasárnaptól minimum két hétig nem mozoghat szabadon. Két gócpontot regisztráltak a térségben, ami aggasztotta az egészségügyi hatóságokat, ezért döntöttek a szigorítás mellett. A csendőrség emberei vasárnap reggel óta járőröznek, illetve ellenőriznek a városhatárokon és csak azokat engedik ki és be, akiknek halaszthatatlan dolguk van. Emellett megszüntették az idősotthonok látogatását is. 
20minutos_3.jpeg

Fotó: 20 minutos

Katalónia lazított a lleidai karanténon. Csütörtök délután óta ismét lehet kereskedelmi tevékenységet végezni, de 50 százalékos férőhely-korlátozás mellett. A bárokban, éttermekben csak a terasz részen lehet leülni, be kell tartani a 1,5-2 méteres távolságot és a vendéglátóhelyeknek be kell zárniuk éjfélkor. A kulturális és sporteseményeket meg lehet rendezni, de ezekre is vonatkozik az 50 százalékos szabály. Lleida mellett 6 másik település is mérsékelhetett a korábbi előírásokon, mindegyik az ország legfertőzöttebb régiójában, Segriában található (Alcarràs, Aitona, a Granja de Escarp, Serós, Soses és Torres de Segre). A katalán kormány ugyanakkor továbbra is arra kér mindenkit, hogy az enyhítések ellenére próbálják mérsékelni a szociális tevékenységeket és részesítsék előnyben a házhoz szállítást akár ételről, akár bevásárlásról van szó. Emellett továbbra sem gyülekezhetnek 10 főnél többen se családi, se baráti körben. Segriá július 4-én, Lleida július 14-én került  ismét karanténba a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt. 

elperiodico_7.jpg

Fotó: El Periódico

A miniszterelnök segítségét kérik a szállodatulajdonosok. A Spanyolországi Szállodák és Turisztikai Szálláshelyek Szövetsége (CEHAT) azt kéri Pedro Sánchez kormányfőtől, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy az Európai Unió tesztelje az utazókat az induló és az érkező országban. Azért kérik ezt, hogy legalább a szezon utolsó hónapjait meg tudják menteni és bevételt tudjanak termelni. A britek karanténnal kapcsolatos döntése után ugyanis sokan szervezték át a nyaralásukat és rengeteg turisztikai bevételtől esik el emiatt Spanyolország.

revista_hosteleria.jpg

Fotó: Revista Hostelería

Már több mint 500 Covid-gócpontot figyelnek a spanyol egészségügyi hatóságok. A legtöbbet továbbra is Katalóniában és Aragóniában. A katalánok szombatról vasárnapra 1.444 új beteget vettek nyilvántartásba.  

süti beállítások módosítása