Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Amerika NEM, Ausztrália IGEN - 51 spanyol gócpont mellett kezdődik az unión kívüli határnyitás

2020. július 01. - TóthBrigitta

fuenlabrada.jpg

Nem mindenki utazhat be Spanyolországba az unión kívülről. Összesen 13 ország kapta meg a biztonságos minősítést. Az Egyesült Államok, Brazília és Oroszország nem szerepel a listán. Portugáliával ünnepélyes keretek között nyíltak meg a határok szerdán; a két ország vezetői Badajozban találkoztak. Nemcsak a határok, a táborok is nyitnak. A szülők bizonyatlanok, nem tudják, elengedjék-e a gyerekeiket vagy sem. A táborszervező cégek biztonsági tervekkel igyekeznek csillapítani a kedélyeket és kedvet csinálni a táborokhoz. Miközben az újrafertőzött területek száma napról-napra nő, Madrid a szeptemberi iskolakezdés tervezetén dolgozik és nem zárja ki az újabb, teljes karantén lehetőségét sem. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Amerikaiak és oroszok nem, kanadaiak és japánok beutazhatnak csütörtöktől Spanyolországba. Július 1-jén kezdődött volna el a határok megnyitása az unión kívüli országok előtt is, de a procedúra végül egy napot csúszik és csak 2-ától (legkésőbb 3-tól) jöhetnek utazók Spanyolország területére. Ám nem mindenki mentesül a korlátozások alól: az Egyesült Államok, Brazília, Oroszország, Afrika nagy része valamint Uruguay kivételével az összes latin-amerikai ország előtt zárva maradnak a határok a fertőzöttek magas száma miatt. Spanyolország , illetve az EU nyitna a kínaiak előtt is, ám Peking egyelőre nem döntötte el, hogy beengedi-e a spanyolokat a többi uniós állampolgárral együtt, így egyelőre várniuk kell az európai utazásokkal. Amint úgy döntenek, hogy nyitnak a kontinens felé, azonnal törlődnek az egymás közötti korlátozások. Ugyanez a szabály vonatkozik Marokkóra: a spanyol kormány megnyitná a határokat, ám a marokkói vezetés egyelőre hezitál, így meg kell várni a kölcsönösség elvének teljesülését. 

 france_24.png

Fotó: France24 - A térképen a biztonságosnak minősített unión kívüli országok sárga színnel vannak megjelölve

Végül összesen 14 ország előtt oldja fel az EU, köztük Spanyolország a korlátozásokat: Ausztrália, Algéria, Kanada, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Montenegró, Új-Zéland, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, Ruanda és Portugália is mentesül a beutazási korlátozások alól. A portugál határt ünnepélyes keretek között nyitotta meg Pedro Sánchez spanyol és Antonio Costa portugál miniszterelnök Badajozban. A rendezvényen a spanyol király, VI. Fülöp és Portugália elnöke, Marcelo de Sousa  is részt vett.  

portugal-spanol.jpg

Fotó: El Independiente - A fényképen Spanyolország és Portugália vezetői

Minden utazónak, aki Spanyolország területére érkezik légi vagy tengeri úton, át kell esnie egy biztonsági ellenőrzésen, ami három részből áll: ránézéses és dokumentum vizsgálatból valamint lázmérésből. Akinek 37,5 fok fölött van a testhőmérséklete, azt azonnal további kivizsgálásokra küldik a reptereken kialakított orvosi rendelőkbe.  

elconfidencial_4.jpg

Fotó: El Confidencial

Ismét megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma a katalóniai Lleidában. Jelenleg 8 újrafertőzött területet tart nyilván az Egészségügyi Minisztérium a régióban, körülbelül 100 beteggel, akik különböző cégek dolgozói, idősotthonok lakói, valamint egy baráti társaság tagjai. A lleidai újrafertőződések részben annak köszönhetőek, hogy a provincia közvetlenül Huesca mellett fekszik, melynek 3 régiója több mint egy hete visszalépett a 2-es karanténfeloldási fázisba azért, mert túl sokan betegedtek meg gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemekben. A fertőzöttek száma még mindig emelkedik, de folyamatosan tesztelnek a térségben. A galíciai A Mariña is elkezdte magára vonni a figyelmet: 33 beteg miatt több mint 400 embert szigeteltek el, mert kapcsolatban voltak a pozitív tesztet adók valamelyikével. 

lasexta.jpg

Fotó: La Sexta - Spanyolország újrafertőzött területei

Az ország legnagyobb gócpontja továbbra is Aragónia, de jelentettek újrafertőződéseket az albacetei Tarazona de la Manchából, ahol családi körben terjedt el a koronavírus csakúgy, mint Castellón de la Planán, továbbá Fuerteventurán és a málagai Torrebermejában is el kellett szigetelni embereket. Már csak Asztúria és La Rioja közösség steril, onnan a karanténfeloldás óta nem érkezett bejelentés betegekről. Spanyolországban 51 gócpontot regisztráltak máig és összesen 1.100 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.  

Félgőzzel és új szabályokkal ugyan, de kezdődnek a nyári táboroztatások. A gyerekek mennének, a szülők viszont bizonytalanok - ez az általános tapasztalat, melyről a táborokat szervező társaságok számoltak be. Sok tábor nem fog megnyitni az idén, azonban ahol lehet, próbálják megmenteni a szezont és megtartani az alkalmazottakat. A húsvét idején is kötelező karantén miatt a cégek hatalmas veszteségeket könyveltek el, többen közülük csődközelbe kerültek. Most többen úgynevezett biztonsági terveket készítettek az önkormányzatoknak, melyben garantálják a higiéniai és egyéb megelőző intézkedéseket.

eca.jpg

Fotó: ECA - Corredor de Seguros Barcelona

Azoknak a szülőknek, akik be szeretnék adni a gyereküket valamelyik táborba, írniuk kell egy nyilatkozatot arról, hogy a kiskorú legalább 14 napja egészséges és nem voltak a Covid-19 fertőzésre utaló tünetei. A táborok befogadóképességét csökkentik 50-75 százalékra, naponta mérik majd a gyerekek lázát és rendszeresítik a kézmosást. Ha valamelyik gyerek megbetegszik, elszigetelik a többiektől és értesítik a szülőket.
lascosassimples.jpg

Madrid eközben már a szeptemberi iskolakezdés tervezetén dolgozik. 4 lehetséges forgatókönyv szerint zajlik majd a gyerekek iskolapadba való visszatérése: az első verzió szerint minden a megszokott mederben megy majd és gond nélkül kezdődhet újra a tanítás személyes jelenléttel, a legrosszabb forgatókönyv pedig az újabb, teljes karanténról és online tanításról szól. A kettő között elképzelhető, hogy lesznek olyan órák, amelyeket online tartanak meg, a másik felüket pedig személyesen. A kézmosás, fertőtlenítés mindenhol alapelvként lesz bevezetve, a maszkok használatára viszont csak a felsőbb osztályokba járókat kötelezhetik abban az esetben, ha a tanteremben nem oldható meg a gyerekek közötti 1,5 méteres távolságtartás.

elmundo_1.jpg

A madridi önkormányzat emellett szerdán 68 oktatási-nevelési központot nyitott ki a 3 év alatti gyerekeknek, akiket a hónap végéig beadhatnak a szülők megőrzésre abban az esetben, ha nem tudnak otthonról dolgozni. A kicsikkel kisebb csoportokban foglalkoznak majd, külön asztalnál etetik őket és fontos, hogy nem vihetik be magukkal az otthoni játékaikat, helyette tiszta váltóruhával és váltócipővel kell érkezniük a központokba. 

 lavozdegalicia_4.jpgFotó: La Voz de Galicia

Hivatalosan is benyújtotta a Nissan az elbocsátásokról szóló határozatot. Végül 2.526 ember munkahelyét szüntetik meg az egyeztetések ellenére is. Ez közel félezer emberrel kevesebb, mint amit áprilisban terveztek. A cég úgy döntött, megpróbálja megmenteni az el prati alkatrész központot, ahol 110 ember dolgozik, valamint nem zárja be a műszaki és beszerzési központot sem, megmentve ezzel további 400 ember munkahelyét.

elperiodico_2.jpg

Fotó: El Periódico

A barcelonai Nissan gyár már tavaly nehéz helyzetben volt, fokozatosan veszítette el a megrendeléseket. A koronavírus miatt kialakult krízis végül az utolsó csapás volt a cégnek. 

süti beállítások módosítása