Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Szent Iván-éj: éjszakai fürdőzések, tűzgyújtás és tömött bárok nélkül telt az ünnep

2020. június 24. - TóthBrigitta

elespanol_1.jpg

Békésen telt el a Szent Iván-éj egész Spanyolországban. Az éjszakai fürdőzések, a máglyák és a hangos bulik helyét idén visszafogott ünneplés, lezárt strandok, maszkok vették át. Alicante, a Szent Iván-éji rendezvények egyik bölcsője a várból fellőtt tűzijátékkal kompenzálta lakóit. A külügyminiszter eközben arról beszélt az állami tévécsatornán, hogy az amerikai kontinens országai közül nem biztos, hogy mindenki előtt ugyanolyan feltételekkel nyílnak meg a határok. Menorcára 48 nap fertőzésmentesség után egy koronavírusos pár érkezett az Egyesült Államokból, miközben Aragónia újabb régióját küldte vissza a 2-es karanténfeloldási szakaszba. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Lezárt strandok, kevesebb tábortűz, kisebb összejövetelek - így telt a 2020-as Szent Iván-éj, az év legrövidebb éjszakája Spanyolországban. A hatalmas máglyák, a tömeges éjszakai fürdőzések és a petárdák robbanásának helyét idén a rendőrségi villogók, az egészségügyi maszkok és a kézfertőtlenítő gélek vették át. A legtöbb nagyváros este 7-8 óra környékén lezárta strandjait, sőt, Barcelona a legforgalmasabb parti bároknak sem engedélyezte a nyitást annak érdekében, hogy ne gyűlhessenek össze az emberek a megszokott hagyományok mellett ünnepelni.

gandia.jpg

Fotó: Cadena Ser

Több helyen ugyan a tengerparti éttermek nyitva tarthattak, de mindenütt be kellett tartani a távolságtartási és az általános higiéniai szabályokat is. A rendőrök megerősített szolgálatot teljesítettek, az ország nagy részén pozitív tapasztalatokról számoltak be. Santanderben le sem zárták a strandokat, ott utcai járőrözéssel oldották meg a gyülekezés korlátozását, sőt, néhány tábortüzet is meg lehetett gyújtani.

la_vanguardia_2.jpg

Fotó: La Vanguardia

Alicantéban, ahol az egyik legnagyobb Szent Iván-éji rendezvényt, az úgynevezett Hogueras-t tartják, idén nem gyújtották fel az ünnepnapra készített figurákat, helyette volt tapsvihar, valamint a Santa Barbara várból tűzijátékot lőttek fel, melyet a város bármelyik pontjáról látni lehetett anélkül, hogy bárki kivonult volna a tengerpartra.

 aquienalicante.jpg

auqi.jpg

Fotó: Aquí en Alicante

Óvatosnak kell lenni az amerikai határnyitásokkal - ezt mondta az RTVE reggeli műsorában a külügyminiszter. Arancha González Laya arról beszélt, hogy Spanyolország az Európai Uniós előírásokkal összhangban nyitja majd meg a határait a harmadik országokból származó állampolgárok előtt, ám néhány amerikai területtel “extrém óvatosan” kell bánni, mert többen még el sem érték a járvány csúcspontját. Hozzátette: vannak olyan államok is, ahol jobb a helyzet, mint Európában, ők nem kérdés, hogy július 1-jén zöld jelzést kapnak, ám más országoknak előfordulhat, hogy még tovább kell várniuk a spanyol határok megnyitására. Velük szemben extra kritériumokat, illetve ellenőrzéseket vezethet be a spanyol kormány. 

 rtve_4.jpg

Fotó: RTVE - A képen Arancha González Laya, külügyminiszter

Menorcán 48 nap fertőzésmentesség után 2 koronavírusos beteget regisztráltak. A pár az Egyesült Államokból érkezett haza menorcai rezidenciájára és kéthetes karanténba vonultak. A férfin másnap jelentkeztek a Covid-19-fertőzés tünetei, ezért mindkettejüket tesztelték, pozitív eredménnyel. Felelősségteljes viselkedésüknek köszönhetően nem kellett elszigetelni senki mást a szigeten. 

 20200623-637285354915431994_20200623190033-k6pd-u481939699214mqh-992x558_lavanguardia-web.jpg

Fotó: La Vanguardia

Aragónia eközben újabb régióját küldte vissza a 2-es karanténfeloldási szakaszba. Huesca három vidéke után a zaragozai Bajo Aragón-Caspe is kénytelen volt szigorításokat bevezetni a fertőzöttek számának megugrása miatt, sőt, a közösség egészségügyi tanácsadója szerdán azt javasolta: korlátozzák az emberek mozgását az érintett 4 régióban. Mivel a szükségállapotnak már vége, ezért elsősorban a lakóktól várják a felelősségteljes önkorlátozást, azonban ha nem javul a görbe a következő napokban, akkor Aragónia elnöke központi segítséget kér majd a komolyabb lépések megtételéhez. Az elmúlt napokban már 700 PCR-tesztet végeztek el a térségben annak érdekében, hogy kiszűrjék a tünetmentes fertőzötteket is.

 20minutos_1.jpeg

Fotó: 20 minutos - A képen Sira Repollés, Aragónia egészségügyi tanácsadója

Közben az Aragón közösséghez közeli, katalán Lleidában is bejelentettek egy gócpontot. Az egyik idősotthonban 24 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, lakókat és dolgozókat egyaránt, de kedden Murciában, Málagában és Cáceresben is el kellett szigetelni újabb tucat embert a vírus miatt. Az elmúlt 24 órában 196 új fertőzöttet regisztráltak a kórházak és jelenleg közel 40 gócpontot figyelnek az egészségügyi hatóságok Spanyolországban. 

süti beállítások módosítása