Tóth Brigitta

Kisiklott egy vonat a Ferrol-Madrid vonalon

2020. június 02. - TóthBrigitta

diarimes.jpeg

Kisiklott egy vonat Zamorában. Egy kocsi zuhant a felüljáróról a Madrid felé tartó szerelvény elé, ez okozta a balesetet. Az egészségügyi miniszter eközben bejelentette: nem oldják fel a közösségek közötti utazás tilalmát a 3-as fázisban sem. Mivel azonban a közösségi vezetők a 3. szakasztól visszakapják irányítási jogukat, engedélyezhetik a közösségen belüli provinciák közötti átjárást. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Kisiklott egy RENFE szerelvény Zamorában. A vonat egy személyautóval ütközött össze délután, a La Hiniesta nevű település környékén. A kocsi 89 éves sofőrje, valamint az egyik mozdonyvezető életét vesztette. A vonat másik vezetőjét kivágták a roncsokból és kórházba vitték. A vonaton utazó mind a 180 ember a saját lábán szállt le a járműről; a Zamora24 információi szerint páran könnyű sérüléseket szenvedtek. Az autó a felüljáróról zuhant a vasúti pályára és az épp Madrid felé tartó vonat maga alá gyűrte. 
zamora24_horas.jpg

zamora24_horas2.jpg

Fotó: Zamora24

rtve.jpg

Fotó: RTVE

Mégsem utazhatnak közösségen kívülre a 3-as fázisba belépő régiók. Salvador Illa egészségügyi miniszter kedden korrigálta kollégája, José Luis Ábalos közlekedési miniszter hétfői bejelentését. Ábalos azt mondta, hogy a 3-as karanténfeloldási szakaszba belépők már elutazhatnak az ugyanabban a fázisban lévő területekre, ám Illa szerint ez csak az úgynevezett újfajta normál kerékvágásban történhet meg, azaz a szükségállapot végén. Ugyanakkor hozzátette, hogy mivel a 3-as szakaszba belépő autonóm közösségek vezetői visszakapják a kormányzási jogukat, szabadon dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e lakóiknak a provinciák közötti utazást. Nézzünk egy példát, hogy érthető legyen: ha Andalúzia június 8-án belép a 3-as fázisba, akkor az elnök engedélyezheti az utazást Málaga és Granada, vagy akár Almeria és Huelva tartomány között is, ugyanakkor a szintén 3-as fázisba belépő Murcia autonóm közösségbe nem utazhatnak majd át az andalúzok június 21-ig. 

 andaluzia.JPG

Fotó: Pedaleando

Salvador Illa egészségügyi miniszter azt is mondta, hogy az alapvető higiéniai és biztonsági előírások betartása szerves része lesz az életünknek az új normál kerékvágásban is. Ez azt jelenti, hogy a szükségállapot után is hordani kell a maszkokat és tartani kell majd a 2 méteres távolságtartási szabályt. Az elmúlt 24 órában sem hunyt el senki Spanyolországban a koronavírus miatt, ugyanakkor 137 új fertőzöttet diagnosztizáltak. 

salvador_1.jpg

Fotó: El Desmarque - Salvador Illa, egészségügyi miniszter

A kormány lepaktált a Ciudadanos nevű párttal, mely igen szavazatáról biztosította a kormányfőt a szerdai, kongresszusi voksoláson, amikor is megszavazhatják a szükségállapot utolsó, 6. meghosszabbítását. A katalán ERC ezután közölte: ha a kormány a Ciudadanossal kötött paktum miatt nem tartja be a velük kötött megállapodást, akkor tartózkodás helyett nemmel fognak szavazni.

 paktum.jpg

Fotó: Cope (Pedro Sánchez miniszterelnök és Inés Arrimadas, a Ciudadanos elnöke) 

Eközben kiderült, hogy tényleg hazudott Spanyolország belügyminisztere a csendőrségi vezetők menesztésével kapcsolatban. Fernando Grande-Marlaska egy hete mentette fel tisztségéből Diego Perez de Los Cobost, a madridi csendőrség irányítóját bizalomvesztés miatt. Ezután a Guardia Civil (csendőrség) második parancsnoka önként távozott posztjáról, majd Marlaska menesztette a testület harmadik vezetőjét. A belügyminiszter azt mondta: a belügyi csapat átalakítása miatt küldte el őket. Egy kiszivárgott dokumentum azonban bebizonyította, hogy mindez hazugság és a vezetőknek azért kellett távozniuk, mert a Belügyminisztérium tájékoztatása nélkül küldtek el egy jelentést a bíróságnak a koronavírus-járvány elterjedése és a nőnapi tüntetések közötti összefüggésekről.

marlaska.jpg

Fotó: El Confidencial

A pártok Marlaska azonnali lemondását követelik. Ő maga azt mondta, nem hajlandó távozni, mert nem követett el semmit. A kormány is mellette áll, a miniszterelnök nem fosztja meg őt posztjától.