Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Valencia mehet az 1-es fázisba, Madrid és Barcelona marad a nulladikban

2020. május 15. - TóthBrigitta

barterasz_abc.jpg

Madrid és Barcelona marad a 0. fázisban, Málaga, Granada, Valencia, valamint Castilla-La Mancha ugyanakkor átkerül az 1-es karanténfeloldási szakaszba - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium. A Kanári és a Baleár-szigetek néhány területe hétfőtől már a 2-es fázis előnyeit élvezhetik. Emellett a nulladik fázisban veszteglők korlátozásainak lazításáról is döntött a kormány. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Madrid és Barcelona a 0. fázisban várakozik tovább - jelentette be  sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Salvador Illa hozzátette ugyanakkor, hogy minden régióban, ami a nulladik szakaszban kénytelenek várakozni, enyhítő intézkedéseket vezetnek be. Megengedik a kisebb üzletek működését előzetes időpont egyeztetés nélkül, valamint kinyithatnak a múzeumok és a könyvtárak is, továbbá meg lehet tartani a virrasztásokat, de csak maximum 10 fő részvételével. Emellett a hívők istentiszteletre is elmehetnek, de ezek a helyek is csak befogadóképességük egy részét használhatják. A bárteraszok, hotelek zárva maradnak és a 10 fős baráti, családi összejöveteleket sem engedélyezik egyelőre. 

Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója úgy fogalmazott, hogy értékelik Madrid erőfeszítéseit, de továbbra is magas az ott regisztrált fertőzöttek száma, így még fenn kell tartaniuk a nulladik szakaszt, ugyanakkor hozzátette, hogy hamarosan átmehetnek a következőbe. Megjegyezte, hogy Madridban és Barcelonában túl nagy a mozgolódás, rengetegen használják a tömegközlekedési eszközöket, ezért különösen veszélyes lenne az enyhítések gyors bevezetése.  

metrobarcelona.jpg

Fotó: El Periódico

Katalónia többi régiója, valamint Andalúzia maradék két provinciája, Málaga és Granada is feljebb léphet egy lépcsőfokot. Rajtuk kívül Castilla-La Mancha és Valencia kérvényét is elfogadták, így hétfőn ők beléphetnek ez 1-esek csoportjába. Ez azt jelenti, hogy a lakók egyebek mellett elmehetnek kirándulni és szabadon mozoghatnak provincián belül családostul, kinyithatnak a bárteraszok, a hotelek, a könyvtárak és a múzeumok is, melyek korlátozott kapacitással működhetnek. A sportolás és a séták továbbra is órarend szerint történnek majd, de ki lehet menni a tengerpartra sétálni, valamint a sportolók elkezdhetik a vízi edzéseket is. Salvador Illa közölte, hogy május 18-tól Spanyolország lakosságának 70 százaléka az 1-es fázis szabályai szerint élhet és már csak mintegy 14 millió állampolgárnak kell a nulladik szakaszban folytatnia a mindennapokat. 

mapa_fases.jpeg

Fotó: RTVE

A Kanári-szigetek közül La Gomera, El Hierro és La Graciosa szigete, valamint a Baleár-szigetekről Formentera átmehet hétfőn a 2-es karanténfeloldási szakaszba, ők tehát még több engedményben részesülnek hétfőtől. Ezeken a helyeken már el lehet utazni a második rezidenciákra, meg lehet tartani az esküvőket a résztvevők számának maximalizálása mellett, összegyűlhetnek nagyobb baráti társaságok és kinyithatnak a bevásárlóközpontok, de garantálniuk kell a 2 méteres távolságtartást a vásárlók között. A bárok már a zárt térben lévő asztalaikhoz is ültethetnek vendégeket, el lehet menni moziba és színházba, valamint újraindul a vadászat és a sporthorgászat is. 

Június 15-ig meghosszabbították az unión kívüli országokból érkezőkkel szembeni beutazási korlátozásokat. A döntést az Európai Bizottság ajánlásai nyomán hozta meg Spanyolország vezetése. Emellett a mai közlönyben megjelent az a hír is, miszerint 13 helyszínt, köztük 5 repülőteret és 8 kikötőt jelöltek meg a Spanyolországon kívülről érkezőknek belépési pontként. Eszerint repülővel a barcelonai El Prat-ra, a madridi Barajas-ra, Gran Canaria-ra lehet érkezni, továbbá a malagai Costa del Sol-on és Palma de Mallorca légikikötőjében lehet landolni. 

barajas.jpg

Fotó: Escuela Superior Aeronáutica

Mától, május 15-étől a félszigetre és a szigetekre érkezőknek kötelezően 14 nap karanténba kell vonulniuk. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszer a Cadena Ser-nek adott interjújában elmondta, hogy a repülőtereken, kikötőkben minden utas hőmérsékletét megmérik, illetve információt kérnek a tartózkodási helyükről, ahol a karantént töltik majd, fenntartva így annak lehetőségét, hogy bármikor ellenőrizhessék őket. Ezek az intézkedések egyelőre május 24-ig, a szükségállapot fenntartásáig lesznek érvényesek. 

homerseklet.jpg

Fotó: La razón

Az elmúlt 24 órában 549 új fertőzöttet regisztráltak a spanyol kórházak és 138-an vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt. 

süti beállítások módosítása