Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19 Spanyolország: hűtőkamionokat bérelnek a halottasházak az elhunytak tárolására

2020. április 03. - TóthBrigitta

parkolo.jpg

Túlterheltek a halottasházak a nagyvárosokban. Madridban és Barcelonában is vannak olyan temetkezési szolgáltatók, akik hűtőkamionokat béreltek az elhunytak tárolására. Spanyolország ma reggelre a világ második legfertőzöttebb országa lett. A frissített adatok szerint Olaszország elé léptünk, több mint 117 ezer beteggel. 


Túl sok elhunyt érkezik egyszerre a koronavírus-járvány által leginkább sújtott városok halottasházaiba. Madridban és Barcelonában is vannak olyan tanatóriumok, melyek vezetői hűtőkamionokat béreltek, hogy tárolni tudják a beérkező holttesteket. Naponta több ezerrel több elhunyt érkezik hozzájuk a járvány miatt. Ez a fénykép Móstolesben (Madrid) készült. Ott 5 trailert béreltek a koporsók tárolására. 

koporsokamion.jpg

Fotó: La Vanguardia

Barcelonában egy háromszintes parkolóházat alakítottak át átmenetileg hűtőházzá. Légkondicionáló készülékekkel hűtik a helyiséget.

 

Forrás: La Vanguardia (Helyszín: Collserola, Barcelona)

Az elmúlt 24 órában ismét rengetegen, összesen 932-en vesztették életüket a Covid-19 miatt. A betegek száma 117.710 főre emelkedett, ezzel átléptük az olaszországi számot; most már Spanyolország Európa legfertőzöttebb állama. Barcelonában a vásártéren 300 ágyat állítottak fel a betegeknek, de folyamatosan épülnek a kempingkórházak a többi nagyvárosban is, hogy fogadni tudják azokat az ellátásra szoruló pácienseket, akiknek a kórházak már nem tudnak helyet biztosítani.

A madridi expó területén felállított klinikára mostantól beengedik az utolsó órájukban lévő betegek hozzátartozóit. Védőfelszerelést biztosítanak nekik, hogy senki ne kerülhessen veszélybe, de elbúcsúzhassanak szeretteiktől.

Hajnalban két gép érkezett Madridba, fedélzetükön 50 lélegeztetőgéppel, melyeket Németországban gyártottak. Pedro Sánchez miniszterelnök ma egy fővárosi céggel írt alá szerződést további 400 eszköz legyártásáról, illetve a SEAT is átalakította néhány gyárát, hogy autók helyett lélegeztető berendezéseket gyártson. Közben a kormány a tervek szerint április 26-ig meg fogja hosszabbítani a kijárási tilalmat Spanyolországban. 

A rendőrség a közeledő hétvége miatt ismét megerősített szolgálatot teljesít. Továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy senki ne induljon el hétvégi házába pihenni. Vannak olyan települések az országban, melyeket betontömbökkel, homokfallal zártak el a nyaralók tulajdonosai elől.

 

Április 1-jén egy férfit tartóztattak le a tenerifei rendőrök, aki áthágva a kijárási tilalom szabályait, kiruccant a partra fürödni és napozni. Ostobaságát szerencsére videóra vette és posztolta is a közösségi oldalán, így a hatóság emberei gyorsan rajtaütöttek - már másodjára. A rendőrségi poszt szövege magyarul: "Emberek milliói tartják be és viselik nehezen a bezártságot. Erre jössz te, felveszed videóra, ahogy épp fürödni készülsz és büszkélkedsz azzal, hogy megszeged a szabályokat. Ráadásul, a pénzügyi büntetés mellett, amit azért kapsz, mert már másodjára szegsz szabályt, tudod mi vár most rád..." . A férfit letartóztatták. 

 

José Garcia Molina, a rendőrség logisztikai részlegének igazgatóhelyettese mai sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt 24 órában 93 embert tartóztattak le és 4.840 büntetést szabtak ki az országban a karantén szabályainak megszegése miatt. 

süti beállítások módosítása