Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Dráma Spanyolországban: rengeteg halottat és hibás gyorsteszteket számol a kormány

2020. március 26. - TóthBrigitta

sarga.jpg

Egyre szörnyűbb a helyzet Spanyolországban: csak tegnap 738-an haltak meg a koronavírus miatt. Jelenleg több mint 56 ezer beteget tartanak nyilván a kórházak, de állítólag ez a szám sokkal magasabb, mert az otthonukban elzárt fertőzöttek nincsenek nyilvántartásba véve. Nem működik a Kínából rendelt gyorstesztek egy része sem. Közben szigorodtak a rendőri ellenőrzések, a szupermarketek pedig még több biztonsági intézkedést vezettek be.


Drámai helyzet kezd eluralkodni Spanyolországban. csak tegnap 738-an vesztették életüket a koronavírus miatt és a mai szám várhatóan ennél is tragikusabb lesz. Este 6-ig már 655 elhunytat jeleztek a kórházak országszerte. A hivatalosan közzétett adatok szerint jelenleg 56.188 beteget ápolnak. Enrique Ruiz Escudero, Madrid tartomány egészségügyi biztosa szerint azonban ez a szám sokkal magasabb, ugyanis az enyhe tünetekkel, otthon ápolt betegek nincsenek nyilvántartásba véve. A fővárosban több mint 17 ezer fertőzöttet számolnak a kórházak, de a valós szám körülbelül 50 ezer lehet.

enrique-ruiz-escudero-rueda-de-prensa-02-800x450.jpg

Fotó: Diariofarma

Madrid után a katalánoknál a legrosszabb a helyzet, ott 11.592 embernek van szüksége kórházi ágyra, utánuk következnek a baszkok 3.946 pácienssel. Ismét karanténba került egy politikus is: a kormány alelnökének, Carmen Calvonak lett pozitív a tesztje. 

europapress_2720601_vicepresidenta_primera_gobierno_ministra_presidencia_relaciones_cortes_memoria_20200316161548-ke2d-u4895757567oeb-992x558_lavanguardia-web.jpg

Fotó: La Vanguardia

Az Egészségügyi Miniszter közben próbálja tisztázni magát a március 8-án Madridban megtartott feminista mozgalom miatt. Salvador Illa azt mondja: nem fújhatta le a megmozdulást, sem más tömegrendezvényt a szükségállapot kihirdetéséig, mert addig az autonóm közösségek vezetői döntöttek önálló hatáskörben a rendezvényekről.  Hozzátette azt is, hogy 8-án estefelé kapta az első telefonhívást a baszkoktól illetve a madridi vezetőktől arról, hogy "jelentősen megemelkedett" a koronavírussal fertőzöttek száma.

feminista.jpg

Fotó: El País

Nem működik a Kínából rendelt gyorstesztek egy része

- ezt is ma közölték a kormány illetékesei. Kína azonnal reagált a reklamációra: szerintük egy olyan cégtől vette a spanyol állam a teszteket, amelynek nem volt gyártási engedélye. A kínaiak állítólag kiadtak egy listát minden országnak azokról a gyártókról, akiknek a gyorstesztjei engedélyezve vannak. A spanyol kormány állítólag figyelmen kívül hagyta az ajánlást. Egy biztos, legkevesebb 9 ezer teszt mehet a kukába. 

rpaniagua52877427-materials-for-rapid-test-kit-for-coronavirus-covid-ar200321181024-1584810874776.jpg

Fotó: El Periódico

Úgy tűnik, hogy a spanyolok - látva a számok meredek emelkedését - elkezdték végre komolyan venni a helyzetet - így ítéljük személyes tapasztalatokból. A férjemnek ma reggel el kellett mennie a legközelebbi élelmiszer illetve kisállatboltba a kutyáink miatt. Indulás előtt magához vette a fertőtlenítőt, a kesztyűket és a szájmaszkot. Hetente, másfél hetente megy el bevásárolni, tehát igyekszünk a lehető legkevesebbre csökkenteni a kint töltött órák számát. Én március 12-e óta nem voltam emberek között. A férjem elmondta, hogy most először érezte azt, hogy megállt az élet Alicantéban: nem közlekedtek kocsik sem előtte, sem mögötte, a boltban nem kellett sorban állnia a bejáratnál, mert gyakorlatilag senki sem volt odabent. A Mercadona (Spanyolország legnagyobb élelmiszer-üzletlánca) összes kasszás dolgozója elé felszereltek egy műanyag plexit az elmúlt egy hétben. A fizetés most már ezen keresztül történik. Egy kis ablakon lehet beadni a készpénzt és átvenni a visszajárót.

merca.jpg

Fotó: La Opinion de Málaga

Az Aldiban már nemcsak kesztyűt adnak a bejáratnál, hanem mindenkinek a kezét fertőtlenítik és csak ezután lehet hozzányúlni a kosarakhoz. Kifelé ugyanez az eljárás. 

A rendőrség szigorúbban ellenőriz, mint eddig. Március 13-a óta egyszer-kétszer találkoztunk kutyasétáltatás közben járőrökkel. Ma reggel viszont már a csendőrség emberei állították meg a férjemet arról érdeklődve, honnan indult sétálni. Azt mondták, mostantól maximum 200 méterre mehet el a lakásunktól a kutyákkal. A kint tölthető idő viszont nálunk nincs maximalizálva (egyelőre).

paseo-de-perros-en-el-estado-de-alarma.jpeg

Fotó: 20 minutos

Délután én vittem ki a négylábúinkat és én is találkoztam az egyenruhásokkal. Erre eddig nem volt példa. Egy olyan lakónegyedben élünk, melyet elsősorban a nyaralók töltenek meg élettel, főleg nyáron. Jelenleg nem sokan lakunk itt, rendbontás sincs, mégis szigorítottak az ellenőrzésen, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt egy hétben 102 ezer eljárást kellett elindítaniuk a rendőröknek és majdnem ezer emberre tettek bilincset országszerte.

süti beállítások módosítása