Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Lőttek Spanyolországnak: 3600 új fertőzött egy nap alatt

2020. március 19. - TóthBrigitta

archivosalida20200318202949.jpg

Elképesztő gyorsasággal nő a koronavírusos betegek száma Spanyolországban. Hamarosan a 3. legfertőzöttebb ország leszünk a világon. 


Szerda este óta több mint 3600 új beteget regisztráltak a kórházak Spanyolországban. Ez napi szinten duplaannyi fertőzöttet jelent, mint eddig. Az elhunytak száma jelenleg 830

A kormány elkülönített egy 210 millió eurós alapot egészségügyi ellátásokra, azon belül is az idősek védelmére illetve otthoni gondozására. Több idősek otthonából jelentettek ugyanis haláleseteket. Az egyik tomellosoi (Ciudad Real) intézetben 14 ember hunyt el bizonyítottan koronavírus-fertőzés miatt. Szakembereket küldtek ki, hogy fertőtlenítsék a teljes épületet, ugyanis több ottlakónak pozitív lett a tesztje. Az egészségeseket  elszeparálták tőlük. Madridban szintén több idősek otthonából jelentettek halálos áldozatokat és tüneteket produkáló fertőzötteket. 

A madridi Hotel Marriot Auditorium vendégek helyett mostantól koronavírusos fertőzötteket fogad. Ez már a második szálloda, melyet karanténhotellé alakítanak az országban annak érdekében, hogy csökkentsék a kórházak terhét (ezt a rendelkezést valószínűleg ki fogják terjeszteni több szállodára is). Elsősorban olyan betegeket látnak majd el ezekben a létesítményekben, akiknek az elkülönítése valamilyen okból kifolyólag otthon nem megoldható, de nem igényelnek intenzív kórházi ellátást. 

Több városban már a hadsereg is besegít egyrészt a nagyobb területek fertőtlenítésébe (pl. granadai állomások) másrészt a rendfenntartásba. Ugyanis túl sokan szegik meg a karantént. 

 militar.jpg

Csak La Rioja tartományban az elmúlt 24 órában 112 büntetést osztottak ki a rendőrök a szükségállapot megszegése miatt. Valladolidban 3 embert tartóztattak le, mert betörtek egy karantén miatt üresen álló házba, Katalóniában 16-ot, Mallorcán 3-at, a mellettünk lévő Elchében is több mint százat. Gyakorlatilag egész nap küzdenek az egyenruhások az engedetlenkedőkkel.

Szigorítottak a közúti ellenőrzéseken is. Ma már büntették azokat az autósokat, akik családtagokkal együtt közlekedtek. Egy kocsiban csak egy személy ülhet a karantén idején, aki ezt a szabályt megszegi, az minimum 300 eurós büntetéssel számolhat. A határokon 996 főnek tiltották meg az országba való belépést. 

Málagában fegyveres incidens is történt. Fiatalok belehajtottak éjjel egy üzlet kirakatába, majd elmenekültek a helyszínről. A rendőrök túl nagy sebességgel eredtek a nyomukba és ők is összetörték a járőrautót. Futni kezdtek a bajkeverők után, miközben figyelmeztető lövéseket adtak le. 

 Arról egyelőre nincs hír, hogy sikerült-e letartóztatniuk őket. 

A betegek létszámának meredek emelkedése sem tartja tehát vissza a karanténszegőket. Alicante mellett élő ismerősünktől kaptuk az információt ma este, hogy minden utazási és kijárási tilalom ellenére még ma is érkeztek a környékükre madridiak, a járvány gócpontjából. 

süti beállítások módosítása