Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Koronavírus-járvány: medencékből, bárokból cibálják ki a turistákat Spanyolországban

2020. március 17. - TóthBrigitta

orihuela.jpg

Lezárják az ország összes tengerpartját - ez a spanyol kormány legújabb szigorítása. A rendőrség közben egész nap igyekezett betartatni a vasárnap óta érvényes karantént: illegális maszk árusokat, a csirkéihez siető idős hölgyet és medencéző turistákat büntettek meg. 

Túl gyorsan nő a koronavírusos betegek száma Spanyolországban. Hamarosan utolérjük Iránt és Olaszországot. Jelenleg több mint 11 ezer fertőzöttet és 491 elhunytat tart nyilván az Egészségügyi Minisztérium. Ez azt jelenti, hogy tegnap este óta körülbelül 1200-an jelentkeztek a kórházakban, háziorvosoknál a koronavírusos megbetegedés tüneteivel. 

A miniszterelnök ma bejelentette, hogy senki nem fog fedél nélkül maradni míg tart a rendkívüli állapot. Aki elvesztette a munkáját vagy szimplán nem tud dolgozni a járvány miatt, annak 1 hónapig nem kell fizetnie jelzáloghitelét illetve személyi kölcsönét.  Ha a vírus terjedését nem sikerül megállítani, akkor a moratóriumot hosszabb időre is elrendelhetik majd. Emellett lezárják az ország összes tengerpartját és a házhoz járó fodrászoknak is limitálniuk kell szolgáltatásukat. 

A városokban egész nap fertőtlenítik a kukákat és az utcákat, miközben a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy karanténban tartsák az embereket, de ez nem minden esetben megy egyszerűen. Cádizban például elég csúnyán elharapóztak az indulatok. Először “kurvaanyáztak” a rendbontók, majd erőszakoskodni kezdtek az intézkedő rendőrökkel. 

 

Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy a spanyolok betartják a kijárási tilalmat. Orihuela (Alicante) rendőrsége meg is köszönte a lakók együttműködését még annak ellenére is, hogy nekik is ki kellett osztaniuk néhány büntetést. Többek között egy sportfelszerelésben bicikliző férfit bírságoltak meg, aki megpróbálta meggyőzni őket arról, hogy nem sportolni megy. Rajta kívül igazoltattak egy idős hölgyet, aki állítólag a csirkéihez sietett, hogy megetesse őket, de a rendőrök szerint csak ürügyet keresett arra, hogy kint lehessen. Néhányan köntörfalazás nélkül elmondták, hogy barátaikhoz illetve családtagjaikhoz igyekeznek és “nem igazán érdekli őket a büntetés”. 

Alicantéban több munkájuk volt az egyenruhásoknak. Két férfi egy autóból árult illegálisan maszkokat, darabját 43 euróért. Bezárattak a városban 6 kávézót, egy éttermet, egy fodrászatot, 3 bárt (az egyik tele volt reggeliző vendégekkel) illetve megbüntettek 5 gyümölcsárust, akik kivitték az utcára a termékeiket. Emellett utcán italozó illetve az iskola udvarán kosárlabdázó fiatalokat küldtek haza. Le kellett zárniuk a város fő látványosságát, a Santa Barbara várat is, mert sok külföldi ment fel túrázni, panorámaképeket készíteni. Egyik ismerősünk arról számolt be, hogy az alicantei Auchanban alig volt valaki kedd délelőtt. Szinte minden polc fel volt töltve áruval, egyedül a WC papírból volt még mindig hiány :) 

Az alicantei reptéren már nem volt ennyire pozitív a látvány. Tömve volt a váró. 

Reggel 8 óta nem repülnek gépek országon belül, külföldre viszont még igen. 

Benidorm (Alicante), Tenerife és Gran Canaria lakói illetve nyaralói arról számolnak be a Facebook csoportokban, hogy a külföldiek közül többen provokálják a rendőröket. Hiába zárják el a hotelek a medencéiket, többen közölték, hogy őket nem érdekli a tiltás, nyaralni jöttek, tehát fürödni is fognak. Gijónban (Asturias) egy férfit tereltek ki a tengerből, Morairában (Valencia) három fürdőző kapott büntetést, Chiclana de la Fronterában (Cádiz) fiatalok csoportját rótták meg ugyanezért valamint egy búvárt is elcsíptek a rendőrök, őt Alicantéban. A benidormi rendőrség is azt a tájékoztatást adta, hogy a turisták egész nap próbálják megszegni a fürdésre vonatkozó tilalmat. Többen átmásznak a medencék köré és a tengerpartra kihúzott szalagok alatt. Ezt a nőt szó szerint ki kellett rángatni az egyik kanári-szigeteki szálloda medencéjéből. 


A spanyolok egyre feszültebbek a kijárási tilalmat megszegők miatt. Attól tartanak, hogy miattuk még tovább kell majd bezárva maradniuk. Sokan írják, hogy hiányoznak nekik idős szüleik, barátaik  és a legtöbben azért tartják tiszteletben az intézkedéseket, mihamarabb újra találkozhassanak velük. A karantént áthágók miatt azonban várhatóan meg fogják hosszabbítani, sőt mi több, szigorítani a kijárási tilalmat Spanyolországban.

süti beállítások módosítása