Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19 Spanyolország: "Mi itt nyaralunk, hagyjanak minket békén"

2020. március 16. - TóthBrigitta

5e598642b9752.jpeg

Magasról tesznek a turisták a rendkívüli állapotra Spanyolországban. Sétálgatnak az utcákon, átmásznak a rendőrségi szalagok alatt, hogy kimehessenek a partra és vidáman sörözgetnek a bárok kint felejtett asztalainál.  Mindeközben már 8 ezer fertőzöttről beszél az Egészségügyi Minisztérium. 

Tegnap délután kutyát (több kutyánk van) sétáltattunk a férjemmel. Egy 150 fős urbanizációban lakunk és bár pozitív a tapasztalat a kijárási tilalmat illetően, mégis még itt is bolyonganak emberek az utcákon, elsősorban turisták. A sós tavak mellett sétáltunk a földúton, mert arrafelé általában nem jár senki, tegnap mégis belebotlottunk két idős házaspárba. A férjem kérdezte tőlük, hogy tudnak-e a rendkívüli állapotról és arról, hogy bünteti a rendőrség a céltalan sétákat. Az egyik pár (hollandok) azt válaszolta, hogy tudnak a járványról, de azt nem, hogy büntetnek a rendőrök, ha valaki indokolatlanul házon kívül van. Szimpatikusan kezelték a hallottakat, visszafordultak és hazamentek. A másik páros már nem volt ennyire barátságos, ők spanyolok voltak. A férjem kedvesen elmondta nekik ugyanazt, majd kinevették, legyintettek egyet és mentek tovább az útjukra. Ismerőseink Jáveában (Alicante) hasonlót tapasztaltak. Ők is közölték az utcán tébláboló néhány turistával kutyasétáltatás közben, hogy kijárási tilalom van. Válaszul felháborodtak és tovább sétáltak. (Megjegyzés a negatív kommentekhez: nem a kioktatás a cél azzal, hogy szólunk a turistáknak, hanem tájékoztatás. Mint írtam, "a férjem kedvesen elmondta nekik", hogy mi a helyzet, nem kioktatta őket. Sokan ugyanis egyáltalán nem tudják, hogy kijárási tilalom van, azt meg pláne, hogy többezer euróba kerülhet, hogy kint vannak az utcán,)

Ma reggel, szintén a négylábúinkat vitte ki a férjem és összefutott egy kutyás ismerőssel. Eddig minden reggel kezet fogtak egymással, most azonban három lépés távolságból, megkötött ebek mellett állva váltottak néhány szót. A férfi mesélte, hogy tegnap a mi városunk központjában is balhéztak a nyaralók a rendőrökkel. A bárok nem nyithatnak ki szombat reggel óta, azonban többen kint hagyták az utcán az asztalaikat, székeket. Néhány turista otthonról vitt sörökkel leült az egyik bár asztalához és vígan cseverészett, élvezték a vasárnapi napsütést és hogy övék a szellemváros. A rendőrök megkérték őket, hogy szedjék a cuccaikat és menjenek vissza az otthonukba. Hogy mi volt a reakció? “Mi itt nyaralunk, hagyjanak minket békén. Nem azért jöttünk, hogy bezárjuk magunkat a lakásba.” 

Mindenhol szünet nélkül köröznek a hangosbemondóval felszerelt járművek és küldik haza az utcán mászkáló embereket. 

 

Nem csak a turisták hágják át a szabályokat. Nem tudjuk pontosan, hogy bizonyos vállalatok, intézmények öntörvényűen nyitnak-e ki, vagy pedig a kormány félmegoldásai miatt dolgoznak tovább, de az biztos, hogy ma reggel menetrend szerint érkeztek meg az építőmunkások a lakónegyedünkbe, hogy folytassák a nyaralók építését, de nyitva van az autók műszakiztatását végző állomás és máig még a fodrászok is békésen dolgozhattak Madridban is, ami a járvány központja. 

Az élelmiszerüzletek mától rövidebb nyitva tartással (21:00 illetve 21:30 helyett általában 20 órakor zárnak) és szigorú szabályok mellett engedik be üzleteikbe a vásárlókat.

1584175975_624980_1584176743_noticia_normal.jpg

Az egyik Facebook csoportban arról írnak, hogy ma reggel az orihuelai (Alicante) Lidl-ben mindenki fegyelmezetten állt a sorban. A bejáratnál várakozók eldobható kesztyűket kapnak, odabent nincs tömeg, mindenki csendesen, fegyelmezetten vásárol, riasztó jelzi, hogy ideje a kasszához menni, hogy más is bejusson a boltba. A pénztáros arra utasít mindenkit, hogy tartson 1 méteres távolságot az előtte lévőtől.

89427505_3078571595495409_6689211838950801408_n.jpg

Forrás: Külföldi magyarok helyzetjelentései/Facebook csoport

A posta is lefaragott a hivatalnokok munkaidejéből: mától 3 órájuk van az embereknek arra, hogy csomagot vagy levelet küldjenek illetve vegyenek át. A futárszolgálatok dolgozhatnak, de módosították a csomagok átadásának rendjét. Ha nem szükséges, akkor nem találkozik egymással a futár és a címzett. A Correos Express munkatársai például a legtöbb esetben csak leteszik a csomagot az ajtóba, kapuba, becsengetnek és mennek is tovább. Ha viszont a küldemény átvételét alá kell írni, abban az esetben mostantól megelégszenek a személyi igazolványok felmutatásával, illetve eldobható kesztyűt is adnak, hogy ne kelljen csupasz kézzel a csomagokhoz nyúlni.

 A legfrissebb összesítés szerint már 8 ezer koronavírusos beteg van Spanyolországban és 293-an haltak bele a fertőzésbe. A legtöbb ember még mindig Madridban kerül kórházba, őket követi Katalónia (903 fő) és Baszkföld (630 fő). 

süti beállítások módosítása