Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Svájc is szigorít: karanténba kell menniük a Spanyolországból hazatérőknek

A korrupciós botrányba keveredett I. János Károly király pedig lelépett Spanyolországból

2020. augusztus 05. - TóthBrigitta

republica_2.jpg

Svájc karanténba küldi a Spanyolországból hazatérőket. A szigorítás a félszigetről érkezőkre vonatkozik, a Kanári-és a Baleár-szigetek mentesül alóla. A Kanári-szigetek ezzel egyidőben úgy döntött, hogy fedezi a náluk diagnosztizált koronavírusos nyaralók hazautaztatásának költségét. A murciai Totana továbbra is az 1-es fázisban marad, Madrid pedig egyre több gócpontot regisztrál. A galíciai A Mariñában ugyanakkor a javuló járványügyi adatoknak köszönhetően ismét kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek. I. János Károly exkirály eközben úgy döntött: végleg elhagyja Spanyolországot. 


Svájc is karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket. A kormány úgy döntött, hogy mindenkinek, aki a félszigetről utazik Svájcba, annak 10 napra karanténba kell vonulnia. A Kanári- és a Baleár-szigetekről hazatérőkre NEM vonatkozik a szigorítás. Aki nem tartja be az új szabályt, azt 10 ezer svájci frankra, azaz több mint 9 ezer euróra büntethetik.  Az intézkedést kiterjesztik azokra is, akik az elmúlt 14 napban jártak “vörös”, vagyis kockázatosnak nyilvánított országban. Akik 24 óránál kevesebb időt töltenek vagy töltöttek ilyen államban, azoknak nem kell karanténba menniük. Nemcsak Spanyolország, hanem Románia, Szingapúr, a Bahamák és San Marino is felkerült Svájc feketelistájára. 

 el_periodico_1.jpg

Fotó: El Periódico

Korábban az Egyesült Királyság, Belgium, Németország és Franciaország vezetett be korlátozásokat a Spanyolországból érkezőkkel szemben (szerda este Magyarország is bejelentette, hogy zöldből sárga listára teszi Spanyolországot). A német turisták a vírus és a kormány ajánlásai ellenére is “kedvenc úticéljukként” beszélnek Spanyolországról. A legtöbben közülük a szigetekre utaztak eddig és kizárólag pozitív tapasztalatokkal tértek haza Németországba, legalábbis erről számoltak be a német utazási irodák szövetségének felmérésén. 

 okdiario_2.jpg

Fotó: Okdiario

Újabb 1 hetet tölt az 1-es karanténfeloldási fázisban a murciai Totana - így döntött a közösség vezetése. A városban túl magas volt a fertőzöttek száma, ezért két héttel ezelőtt bejelentették a visszaléptetést, ami a mostani toldással együtt már biztos, hogy legalább 3 hétig fog tartani. A fertőzöttek száma már csökken, de a régió kormánya elővigyázatosságból fenn akarja még tartani az óvintézkedéseket. 

 laverdad.jpg

Fotó: La Verdad

Galícia adatközlésre kötelezi a madridiakat is. Spanyolország északnyugati autonóm közösségének vezetője már korábban bejelentette, hogy a legfertőzöttebb régiókból, vagyis a Katalóniából, Aragóniából, Navarrából és Baszkföldről érkezőkkel szemben kötelező adatszolgáltatást vezet be. Hozzájuk csatlakozik most Madrid. Az előírás szerint mostantól mindenkinek, aki Madrid közösségből Galíciába érkezik, le kell adnia az elérhetőségét és a személyes adatait, hogy lekövethető legyen egy esetleges gócpont kialakulásakor.

elindependiente.jpg

Fotó: El Independiente

A galíciai egészségügyi hivatal eközben engedélyezte az a mariñai éjszakai klubok és bárok újranyitását. A Mariñát az első gócpontok között tartották nyilván július elején, egy ideig karanténba is került egy része. A megszorításoknak hála javult a statisztikája, ezért engedélyezi az egészségügyi hivatal az éjszakai szórakozóhelyek megnyitását. A belső terek kapacitásának felét, a teraszok 75 százalékát használhatják mostantól a vendéglátóhelyek. 

 lavozdegalicia_6.jpg

Fotó: La Voz de Galicia

Fedezi a turisták koronavírus-költségeit a Kanári-szigetek. Azokat a külföldi és spanyol nyaralókat segíti majd a kormány, akik az odautazásuk előtt nem tudtak arról, hogy koronavírussal fertőződtek meg és nyaralás közben diagnosztizálták náluk a betegséget. A Kanári-szigetek vezetése fedezi a hazatelepítés, az orvosi költségek és a karanténban maradás költségét is. Azért döntöttek így, mert azt szeretnék, hogy az esetleges megbetegedés miatti extra kiadások se riasszanak el senkit attól, hogy a szigeteken nyaraljanak. 

 europa_press.jpg

Fotó: Europa Press - A fénykép a biztosítással kapcsolatos megbeszélésen készült

A Kanári-szigetek kormánya arról is döntött a napokban, hogy kötelezővé teszi zárt térben a távolságtól független maszkviselést. A Kanári-szigetek volt az egyetlen olyan autonóm közösség Spanyolországban, amely eddig nem vezette be ezt az intézkedést. Kültéren továbbra is csak akkor kell feltenni a maszkot, ha nem tartható fenn másoktól a 1,5-2 méteres távolság. A többi spanyol régióban a szabad levegőn is viselni kell szájmaszkot. 

el_independiente_1.jpg

Fotó: El Independiente

Katalónia 955 új fertőzöttet számolt az elmúlt 24 órában, míg országosan 1.772 új beteget regisztráltak Spanyolországban, melyből több mint 500-an Madridban élnek. A fővárosban az eddigi, kiemelkedően jó statisztikai adatok után a napokban nőni kezdett a bejelentett gócpontok száma. A fertőzöttek továbbra is javarészt családi és baráti összejövetelekről, munkahelyről, diszkókból kerülnek ki, de újra megugrott az idősotthonokban regisztrált Covid-fertőzöttek száma is. 

Elhagyta Spanyolországot I. János Károly király, akit pénzmosással és korrupcióval gyanúsítanak. Ügye a közelmúltban került át a Legfőbb Ügyészséghez. 2011-ben gyanús szerződéseket kötött Szaúd-Arábiával a Mekka és Medina közötti gyorsvasútvonal (AVE) megépítésével kapcsolatban, melyet 2018-ban avattak fel. A 82 éves egykori uralkodó levélben tájékoztatta fiát, VI. Fülöpöt a döntéséről.  Azt írta: “Öröksége és személyes méltósága azt követeli tőle, hogy elhagyja Spanyolországot”. Hozzáfűzte, hogy “Mindig a legjobbat akarta Spanyolországnak és a koronának”.

elperiodico_8.jpg

Fotó: El Periódico - A képen I. János Károly, Spanyolország előző királya

Hogy hol telepedett le, arról nem számolt be, sajtóinformációk szerint a Dominikai-köztársaságba utazott, de ezt senki nem erősítette meg hivatalosan, sőt, a dominikaiak szerdán arról tájékoztatták a spanyol sajtót, hogy nincs nyoma az ex-király beutazásának. VI. Fülöp elfogadta, Spanyolország pedig tiszteletben tartja I. János Károly döntését. Felesége, Zsófia nem tartott vele, ő Spanyolországban maradt. Fia, Fülöp márciusban lemondott a tőle származó örökségéről. 

süti beállítások módosítása