Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Szavazott a Kongresszus: meghosszabbítják a szükségállapotot június 21-ig

2020. június 03. - TóthBrigitta

sanchez_1.jpeg

Megszavazta a kongresszus a szükségállapot meghosszabbítását. Ezzel újabb 15 nappal toldották meg a riasztási állapotot, ami így június 21-ig marad érvényben. Közben fél Spanyolország belépne a 3-as karanténfeloldási fázisba hétfőn. Észak-Spanyolország, Murcia, Andalúzia, valamint a szigetek is kérvényezték a belépést. Madrid, Barcelona és Lleida pedig a 2-es szakaszba kérte át magát június 8-án. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Megszavazta a kongresszus a szükségállapot utolsó, 6. meghosszabbítását. A Ciudadanos és a PNV igennel voksolt, a katalán ERC tartózkodott, ezzel a kormány megszerezte a többséget, így június 21-ig Spanyolország riasztási állapotban marad. Ebben az utolsó szakaszban azonban már nem lesz annyi korlátozás, mint az előzőekben. A 3-as fázisba belépő régiók vezetői hétfőtől visszakapják kormányzási jogukat és maguk is hozhatnak majd törvényeket a járvány kezelésével kapcsolatban. Pedro Sánchez miniszterelnök egyebek mellett arról is beszélt a szerdai ülésen, hogy a kormány már elkezdett kidolgozni egy törvényt, mely a járvány féken tartását célozza. A szükségállapot után léphet majd életbe annak érdekében, hogy a védőoltás megérkezéséig ne terjedjen el újra a járvány az országban. Részleteket nem mondott, de alapvető higiéniai és biztonsági előírásokról van szó. 

congreso.jpg

Fotó: El Periódico

Spanyolország fele átlépne a 3-as karanténfeloldási szakaszba jövő hétfőn. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Észak-Spanyolország, Murcia, Andalúzia, valamint a szigetek is kérték, hogy beléphessenek az utolsó fázisba, miközben Madrid, Barcelona és Lleida a 2. szakaszban szeretné megkezdeni a hetet. 

elcomercio.jpg

Fotó: El Comercio

Galícia elnöke két kérvényt küldött el a kormánynak, az egyikben a 3-as fázist, a másikban pedig az ugyanebben a zónában lévő  autonóm közösségek közötti szabad mozgást kérik, mert szerinte értelmetlen fenntartani az utazásra vonatkozó korlátozást. Kantábria vezetője ugyanerről beszélt, valamint a 3-as fázisba való belépést a santanderi repülőtér nyitási engedélyével együtt szeretné megkapni. Andalúzia területe egységesítését kéri elsősorban. Az elnök szerint eljött az idő, hogy Málaga és Granada a többi tartománnyal együtt vezessen be könnyítéseket, így tehát teljes területének átengedését kérte a 3-as zónába. A jelenleg a 2-es fázisban várakozó szigetek, továbbá La Rioja, Murcia, Castilla-La Manchából Cuenca és Guadalajara, valamint Melilla és Extremadura elnöke is beadta igényét a könnyítésekre, utóbbi azonban közölte, hogy még egy hétig nem engedélyezi a szabad mozgást a provinciák között. 

Ceuta a fertőzöttek számának megugrása miatt nem akar átlépni a 3-as fázisba. Az autonóm városban jelenleg körülbelül 500 ember van elszigetelve saját otthonába. Mindannyian fertőzöttekkel kerültek kapcsolatba. 

ceuta_2.jpg

Fotó: El Progreso de Lugo - Javier Guerrero, Ceuta elnöke

Az elmúlt 24 órában ismét 200 fölé ugrott az új betegek száma: 219-en jelentkeztek a kórházakban a koronavírus-fertőzés tüneteivel. Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy keddről szerdára egy ember vesztette életét a Covid-19 miatt.


süti beállítások módosítása