Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Bezárja barcelonai gyárait a Nissan - ezrek maradnak munka nélkül

2020. május 28. - TóthBrigitta

nissan.jpg

Bezárja a Nissan három barcelonai gyárát. A japán autógyár már tavaly nehézségekkel küzdött, a koronavírus-járvány pedig megadta neki a végső döfést. Az Alcoa alumíniumgyár hasonlóan nehéz helyzetbe került, ők egyelőre részleges leépítést jelentettek be. Ceutában eközben annyira megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma, hogy az sem kizárt, hogy az önálló várost a 2-es fázisból visszaküldik a nulladikba.


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

A Nissan bezárja barcelonai gyárait - jelentette be a vezérigazgató az ipari miniszternek. A három barcelonai központban mintegy 3.000 ember dolgozik, ezen kívül még körülbelül 30 ezer közvetlen és közvetett munkahelyet teremtett. A gyár már tavaly nehéz helyzetben volt, fokozatosan veszítette el a megrendeléseket. A koronavírus miatt kialakult krízis végül az utolsó csapás volt a cégnek. A Zona Franca-ban lévő gyár előtt a vállalat munkatársai gumiabroncsokat gyújtottak fel, így tiltakoztak a döntés ellen. Az ipari miniszter, Reyes Maroto megkezdi az egyeztetéseket a japán vállalattal a továbbiakról. Elsődleges céljuk, hogy a munkavállalók helyzetét valahogyan orvosolják. 

nissan_tuz.jpg

Fotó: Trendsmap

Az Alcoa nevű alumíniumgyár szintén leépítést jelentett be “állandó nehézségek” miatt, ami több mint 500 embert érint. A san cibraoi gyárukat zárják be részlegesen, a másik kettőt, az a coruñait és az avilésit tavaly már eladták, hasonló indok miatt. 

alcoa.jpg

Fotó: RTVE

Közben tovább folytatta ámokfutását a belügyminiszter: szerda este bejelentette, hogy leváltja a csendőrség harmadik vezetőjét, Fernando Santafét is, aki állítólag másik pozícióban folytatja munkáját a Guardia Civilen belül. Ő Fernando Grande-Marlaska harmadik áldozata, aki állítólag szintén a “belügyi csoport újjászervezése” miatt kapta meg felmentését. Először Diego Pérez de los Cobost, a madridi parancsnokság fejét menesztette, majd a bejelentés után beadta lemondását a testület második vezetője, Laurentino Ceña, aki nem értett egyet a belügyminiszter döntésével. A csendőrségen belül valószínűleg azért kezdődött el a tisztogatás, mert az első számú vezető elküldött egy jelentést a bíróságnak a nőnapi tüntetések és a járvány elterjedése közötti összefüggésekről. Eszerint a kormánynak le kellett volna fújnia a demonstrációkat, mert már túl sok fertőzött volt az országban. 

fernandosantafe.jpg

Fotó: Fernando Santafé - Las Voces del Pueblo

A Kanári-szigetek azt kéri a kormánytól, hogy hétfőn engedje át La Graciosat, La Gomerat és El Hierrot a 3-as karanténfeloldási szakaszba. Ugyanezt kérvényezte a Baleár-szigetek vezetése, azonban az összes szigetre vonatkozóan. A jó adatok miatt úgy vélik, készen állnak a következő lépésre anélkül, hogy kivárnák a kötelező 2 hetet. Valencia, valamint Málaga és Granada után Castilla-La Mancha is kérte továbbengedését a 2-es fázisba.; Albacete, Ciudad Real és Toledo is felkészült a további lazításokra. (UPDATE: az EÜ Minisztérium csütörtök esti sajtótájékoztatóján már ki is hirdette, hogy melyek azok a területek, amelyek átléphetnek a 2-es, illetve 3-as fázisba jövő héttől. Kattints ide a legfrissebbekért.)

Madrid végül nem kért fázisváltást, hajlandók az 1-es szakaszban várakozni, ugyanakkor arra kérik a kormányt, hogy engedélyezzen nekik néhány könnyítést, melyeket normál esetben csak a 2. zónában tehetnének meg, köztük például a bevásárlóközpontok megnyitását. 

Cueta vezetője bejelentette, hogy náluk az elmúlt napokban szokatlanul megugrott a fertőzöttek száma és közel 300 ember van elszigetelve jelenleg az otthonában azért, mert kapcsolatban lehetett vírushordozókkal. Emiatt a 2-es fázisban lévő önálló várost elképzelhető, hogy visszaküldik a nulladik szakaszba. Javier Guerrero elmondta: a katalán lleidai esethez hasonlóan, ők is találtak fertőzötteket egy születésnapi bulin, ahol az engedélyezett 15 fő helyett 80-an gyűltek össze. A folyamatos szabályszegések miatt még több rendőrt vezényelnek az utcára; sem az emberek, sem a vendéglátóhelyek nem tartják be a kötelező távolságtartási és higiéniai szabályokat. 

ceuta.jpg

Fotó: Javier Guerrero - El Pueblo de Ceuta

A társadalombiztosításért felelős miniszter, José Luis Escrivá megerősítette, hogy a Miniszterek Tanácsa pénteken jóváhagyja a rászoruló családoknak szánt minimáljövedelemről szóló intézkedéscsomagot. A pénzt a Seguridad Social (Társadalombiztosítás) irodákban és az önkormányzatoknál lehet majd igényelni, de a kormány maga is igyekszik felkutatni a legrászorultabbakat, ők lesznek azok, akik már júniusban pénzhez juthatnak. A gyerekeiket egyedül nevelő szülők lesznek fókuszban, rajtuk kívül még pénzt kaphatnak a nagycsaládosok és azok is, akik a szegénységi küszöb alatt élnek. 

szegenyek.jpg

Fotó: El Diario

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikája szerint az elmúlt 24 órában 182 új fertőzöttet diagnosztizáltak Spanyolországban. 

süti beállítások módosítása