Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Karanténfeloldás: Mit csinálhatnak hétfőtől a 2-es fázisba belépők? 

2020. május 24. - TóthBrigitta

1590156830771.jpg 

Ismét változik az élet Spanyolországban. A lakosság több mint 40 százaléka a 2-es karanténfeloldási szakaszba lép hétfőn és újabb lazító intézkedéseknek örülhet. A bárok a beltéri asztalaikhoz is ültethetnek vendégeket, a hotelek kinyithatják a közösségi tereket, valamint el lehet menni színházba, de akár plázázni is. Az egyik kórházi platform közben országos megmozdulásra buzdítja az egészségügyi dolgozókat. A közegészségügy védelmének fontosságát szeretnék hangsúlyozni. 


Fél Spanyolország átlép hétfőn a 2-es karanténfeloldási szakaszba. Teljes Észak-Spanyolország, Andalúzia nagy része, Castilla La Mancha két provinciája, a Kanári és a Baleár-szigetek, valamint Murcia is élhet az újabb enyhítések lehetőségével. Murciában annyi változás történt a pénteki bejelentés óta, hogy Totana városában megugrott a fertőzöttek száma, ezért úgy döntött a kormány, illetve Murcia vezetése is, hogy a település az 1-es fázisban várakozik tovább. A 2-es szakaszba belépők listája a pénteki bejegyzésben olvasható. 

Milyen enyhítések lesznek a 2-es fázisban? 

  • Továbbra is csak provincián belül lehet utazgatni, kivétel ezalól Baszkföld, mely speciális engedélyt kapott. A szomszédos provinciákban élők bemehetnek a baszkok területére hétfőtől hogy meglátogassák barátaikat, családtagjaikat. Spanyolország többi régiójának a 3-as karanténfeloldási fázisig várniuk kell a tartományok, illetve szigetek közötti utazásokkal. 
  • Megszűnik a kijárási órarend, már csak az idős emberek beosztását tartja fenn a kormány, vagyis délelőtt 10 és dél, valamint este 7 és 8 között mások nem mehetnek ki sétálni, csakis a 70 év fölöttiek. Ezt a beosztást az önkormányzatok saját hatáskörben módosíthatják a meleg időjárás miatt. Az idősek órarendjét leszámítva bármikor ki lehet menni levegőzni vagy sportolni és a gyerekekkel már nemcsak egy, hanem több családtag is sétálhat, feltéve, ha egy fedél alatt élnek.
  • 10 helyett 15 főben maximalizálják a baráti és családi összejöveteleket, melyeket otthonra, bárokba, éttermekbe és közterületekre is lehet szervezni. 

undefinedheader-1590151796158-m.jpeg

Fotó: Tiempo de Canarias 

  • Meg lehet látogatni az idősotthonokban élő családtagokat is.
  • Hétfőtől a bárok beltéri asztalainál is el lehet fogyasztani a reggelit, ebédet vagy vacsorát, de a tulajdonosok csak a befogadóképességük 40, legfeljebb 50 százalékáig tölthetik fel a helyeket. A bárpultnál továbbra sem lehet majd sörözni, tapasozni, mindenkinek kötelező leülnie egy asztalhoz és ott fogyasztani. Továbbra sem lehet használni az étlapokat és a közös szalvétatartók felszereléseit. 

desayuno_tello.jpg

Fotó: AOVE Jaén

  • Meg lehet mártózni a tengerben, ám a parton csak 15 fős csoportok gyűlhetnek össze és távol kell maradniuk másoktól. A tengerpartokon betartandó szabályokat az önkormányzatok saját hatáskörben dolgozzák ki. 
  • Kinyitnak a közösségi, szórakozásra szánt, valamint a sportcélú medencék is, beleértve a fedett uszodákat. Előzetes bejelentkezés, illetve turnusok alapján lehet majd belépni ezekre a területekre, melyek csak 30 százalékig tölthetők fel hűsölni vágyókkal. 

piscina-urbanizacion-sevilla_1284181955_89166245_667x375.jpg

Fotó: Diario de Sevilla

  • Kinyithat minden kereskedelmi tevékenységet végző üzlet, ebben már nem lesz méretbeli szabályozás, így a bevásárlóközpontok is fogadhatnak vásárlókat, viszont mindössze kapacitásuk 40 százalékáig. A bent lévő padokat, játszótereket nem használhatja senki és a vendégeknek minimum 2 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. 
  • A hotelek kinyithatják a közös használatú tereket, például a spa- és wellness részleget, de csak meghatározott létszámban mehetnek be az emberek ezekre a helyekre. 
  • A természetjárásra szakosodott cégek, föderációk által 10 helyett már 20 fős csoportok mehetnek el kirándulni. A privát túrák továbbra sincsenek engedélyezve, ám némelyik autonóm közösség külön kérvényezi ennek lehetőségét, ezért érdemes tájékozódni a provinciák híroldalain is. A Kanári-szigeteken például hétfőtől bárki kimehet a természetbe a barátaival, családtagjaival. 

senderismo-estado-de-alarma.jpg

Fotó: ValenciaBonita

  • Korlátozott létszámban ugyan, de el lehet menni moziba, színházba is, valamint el lehet látogatni emlékművekhez, templomokba, katedrálisokba. 
  • Meg lehet rendezni az esküvőket: zárt térben maximum 50, kültéren legfeljebb 100 vendéget fogadhat az ifjú pár. 
  • Templomokba, mecsetekbe, zsinagógákba, istentiszteletekre is lehet menni, de csak a férőhelyek felét használhatják a hívők.
  • Virrasztásokat, temetéseket zárt térben 15, kültéren 25 fő jelenlétében lehet megtartani
  • Kinyithatnak az oktatási központok, akadémiák, autósiskolák a járművek rendszeres és alapos fertőtlenítése mellett, valamint az edzőtermek is, ahol az egyfős edzéseket kell preferálni, ugyanakkor párban is lehet dolgozni, amennyiben a gyakorlat nem jár testi kontaktussal
  • Megrendezhetnek kongresszusokat, üzleti találkozókat, tárgyalásokat,
  • továbbá a Labdarúgó Liga és más sportágak profi csapatai is kevesebb szigor mellett dolgozhatnak jövő héttől. 

Az elmúlt 24 órában 246 főre csökkent az új fertőzöttek száma Spanyolországban és 70-en vesztették életüket a Covid-19 miatt. 

Az Október 12-e kórház védelmi platformja megmozdulásra szólítja fel az egészségügyben dolgozókat és mindenkit, aki küzdött a koronavírus-járvány megfékezéséért. Május 25-én, hétfőn este 8 órakor tartják meg a demonstrációkat a kórházak, egészségügyi centrumok bejáratánál, melyeknek jelmondata a “Védd a közegészségügyet!” lesz. Arra próbálnak rámutatni ezzel, hogy az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók hosszú hetek óta fáradságos munkát végeznek annak érdekében, hogy a vírus terjedését lassítsák és a hozzájuk bekerülő betegeket ellássák, megmentsék.

 

Még több egészségvédelmi eszközt, a bizonytalan, illetve 35 órás szerződések felmondását, továbbá  azoknak az embereknek a szerződtetését kérik, akik megerősítő szolgálatot teljesítettek a vírus burjánzásával szembeni küzdelem idején. Az egyesület posztjában hangsúlyozza, hogy a szabadságot és a kormány lemondását követelők fazekait és kanalait senki ne vigye magával, helyettük tapsot kérnek a közegészségügy védelméért. 

süti beállítások módosítása